Toyota Yaris Cup

Drie op een rij voor Eric Struijlaart in Toyota Yaris Cup

Eric Struijlaart is een klasse apart in de Union Toyota Yaris Cup. De 'oudere jongere' tussen het jonge grut in de voorste gelederen van de klasse boekte zijn derde zege op rij. Christiaan Frankenhout werd voor de vierde keer op rij tweede. Slaat hij zijn slag tijdens de Marlboro Masters?

Tekst: Jakob Dekker
Foto's:Gerrie Hoekstra / Marco Miltenburg

Veel media aandacht voor de Union Yaris Cup

32 deelnemers aan de Union Toyota Yaris Cup reden hun eerste en (voor wat betreft dit seizoen) tevens laatste race met hun Toyota Yaris buiten Circuit Park Zandvoort. Na een fel duel om pole position stelde Eric Struijlaart in de slotfase van de training de beste startpositie veilig, voor Christiaan Frankenhout en de verrassende Martin Trip. Martin scoorde tot nu toe in het seizoen nog niet meer dan twee twaalfde plaatsen en gaf blijk dat het TT Circuit Assen hem goed ligt. Paulien Zwart is een zeer snelle jongedame, dat liet ze al eerder zien. Ze kwalificeerde zich als vierde, voor de pechvogel van het seizoen Paul Meijer. Hij won de eerste race, maar moest vervolgens twee keer met nul punten genoegen nemen. Dit lot trof hem ook op Assen.

Voortijdig inpakken?
Het leek er even op dat er helemaal geen race verreden zou worden. De Union Toyota Yaris Cup sloot de racedag namelijk af, het tijdschema liep gigantisch uit en op het TT Circuit Assen moet het na zes uur afgelopen zijn met de races. Het lukte allemaal net, al verdiende het niet de schoonheidsprijs. Hier kon de organisatie van de merkencup natuurlijk niets aan doen.

De klasse ging enkele minuten voordat de 'avondklok' in werking trad van start voor een ingekorte race van maar acht ronden. Het begin van de race was een herhaling van de training; Eric Struijlaart en Christiaan Frankenhout namen om de beurt de leiding. De heren hadden vooral oog voor elkaar, iets waarvan Paulien Zwart handig profiteerde door even de leiding over te nemen.

Kemphanen
Paulien moest de eerste plaats echter al weer snel afstaan aan de twee kemphanen achter haar Yaris. De strijd om de zege werd definitief beslist in de laatste ronde, toen de aandringende Frankenhout even naast de baan terechtkwam en Eric Struijlaart moest laten gaan.

Frankenhout werd nog wel tweede, voor Paulien Zwart. De jongedame zorgde daarmee nog voor enige vreugde in de familiekring, want vader Klaas Zwart was op dezelfde dag hardhandig van de baan gegaan met zijn Ferrari Formule 1 tijdens een demo op Circuit Park Zandvoort.

Robert van Os spinde en gleed op het nog vochtige gras tegen de vangrail van de Geert Timmer bocht.
Hij moest de strijd staken.

De dames zetten de strijd voort naast de baan.

Overheersende top vijf
Met zijn derde zege in vier races heeft Eric Struijlaart zijn voorsprong in het algemeen klassement weer uitgebouwd. Het gaat echter puntje voor puntje, want rivaal Christiaan Frankenhout eindigde wederom als tweede. De enige rijders die de achterstand in het klassement enigszins beperkt kunnen houden zijn Quint Engel (derde), Patrick Borst (vierde) en 'Leading Lady' Paulien Zwart. Het spreekt voor zich dat Paulien de volle puntenwinst in de strijd om de Ladies Cup pakte, zij werd gevolgd door Nicolette v.d. Hoek Ostende en Renate Sanders.

Christiaan Frankenhout had het na zijn tweede plaats wel naar zijn zin met 'Leading Lady' Paulien Zwart.

De Top vijf

Uitslag:
1. Eric Struijlaart, 8 ronden in 14:39.684 (128.108 km/uur);
2. Christiaan Frankenhout, op 1.221
3. Paulien Zwart, op 2.647
4. Quint Engel, op 11.436
5. Patrick Borst, op 11.928

Uitslag Ladies Cup:
1. Paulien Zwart
2. Nicolette Van den Hoek Ostende
3. Renate Sanders.

Stand kampioenschap:
1. Eric Struijlaart 77
2. Christaan Frankenhout 68
3. Quint Engel 56
4. Patrick Borst 48
5. Paulien Zwart 45

Stand Ladies Cup:
1. Paulien Zwart 38
2. Nicolette Van den Hoek Ostende 30
3. Renate Sanders 17
4. Saskia Brink 16
5. Madelon van der Vossen 15
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet