Renault Mégane Trophy

Renault Mégane Trophy: Bastiaans zet Kroon op het werk

formule-ford 4
Ondanks de nodige hulp van Rob van Someren toch maar een veertiende startplaats voor kampioen Phil Bastiaans.

Kersvers titelhouder in de Marlboro Renault Megane Trophy, Phil Bastiaans, trainde bar slecht voor de Finaleraces op Zandvoort. Hij stond op een veertiende startplaats. Ver beneden de maat. De reden werd door hem snel verklaard. 'Ik was nog maar net de pits uitgereden, toen ik in de spiegels Marcel van Vliet en Berend Gesman zag aankomen. Ik reed nog niet voluit. Marcel zag me en reed er keurig omheen. Gesman zag mij niet en knalde hard in de achterkant van mijn wagen. De achteras liep daarbij fikse schade op en dat alles verklaarde mijn slechte training'.


Tekst: Jakob Dekker
Foto's: Gerrie Hoekstra


Een training waarin Sebastiaan Bleekemolen en Pim van Riet op de eerste rijd stonden en werden gevolgd door John de Vos en Marcel van Vliet. Opmerkelijke klasseringen waren er verder voor Rob van Someren (8e) en Evert Kroon (10e). Op de lijst ontbrak de naam van Hugo Charles, hij werd deze race vervangen door Coen Vink. Voor het overige vielen de slechte tijden van Junioren Dillon Koster en Frank Scholten op. Zij kampten in de training duidelijk met de wisselende weersomstandigheden.

formule-ford 15
Veel schade in het achterveld na de start.

Schade
Ondanks de dubbele opwarmronde schoven er in de eerste fase van de strijd de nodige wagens van en naast de baan. Uiteindelijk waren het de teamgenoten Marcel van Vliet en Sebastiaan Bleekemolen die het veld aanvoerden. Op dat moment ontbraken de Stokvis bolides van Pim van Riet en John de Vos al op de lapcharts. Zij schoven in de allereerste bocht al van de baan. en ook Bert Ploeg verliet al vrij snel het veld, nadat hij (volgens eigen zeggen moedwillig) van de baan werd getikt door Evert Kroon. Daarentegen kende Bastiaans een super start en mengde zich al snel in de voorste gelederen van het veld. Hetzelfde deden de Dillon Koster en Frank Scholten binnen het Junioren klassement.

Safety Car
Nadat Mental Theo zijn bolide bij het opkomen van het rechte stuk tegen de vangrails had geparkeerd, besloot de wedstrijdleiding tot de inzet van een Safety Car. Hierdoor smolt de rest van het veld weer samen. Na een tweetal ronden op gepaste snelheid werd de race hervat. Daarbij trachtte Marcel van Vliet de voor hem rijdende Sabastiaan Bleekemolen uit te remmen. Een minder succesvolle actie, waarbij beiden elkaar raakten. Bastiaans profiteerde en schoof resoluut door naar de leiding. Die hij ook niet meer afstond. Naar zijn mening was dit de mooiste race van het jaar.

Junioren
Ook bij de Junioren deed zich een behoorlijke veldslag voor. Winnaar daarvan werd uiteindelijk Zandvoorter Dillon Koster, die daarmee (na Bastiaans) het tweede dagsucces voor Kroon Racing veiligstelde. Op driekwart van de race lag Koster nog derde achter Jeroen Bleekemolen en Frank Scholten.

formule-ford 14
Een foutje van Jeroen Bleekemolen in de Gerlachbocht. Dillon Koster profiteert hiervan optimaal.

Een uitstapje van de 16-jarige Bleek Jr en een inschattingsfoutje van Scholten brachten Koster de zege bij de Junioren. Na afloop regende het protesten. Frank Scholten werd uit de uitslag genomen wegens zijn rijgedrag. Dillon Koster neemt daardoor de koppositie bij de junioren over met 44 punten gevold door Scholten met 37.

formule-ford 16
Op het podium een blije Dillon Koster.

Deze strijd is echter nog niet beslist en zal dus zijn beslag vinden tijdens de Europese Renault Finale in Paul Ricard.

formule-ford 9

formule-ford 10


formule-ford 12

formule-ford 13

 

formule-ford 11

Wat er verder nog gebeurde
Coen Vink schoof tijdens deze race hard van de baan. Juist op een plek waar een van de nieuwe Nissan Pickups bezig was met een reddingsactie. Vink's Megane boorde zich op behoorlijke snelheid in de achterkant van de rescuewagen, die daarbij (evenals de racewagen) flinke schade opliep. Vink zelf werd met een nekband om ter observatie naar de medische post gebracht.

MEGF5

Truck van de dag
Daarmee viel er bij het team van Stokvis wederom veel schade te betreuren. Nadat in de openingsronde Van Riet en De Vos hun wagens met schade langs de baan moesten parkeren, voegde Vink daar nog eens een fors bedrag aan toe. En dat terwijl hij Hugo Charles verving, die op zijn beurt in het verleden ook al de nodige schade had gereden. Maar daarmee was de rampspoed voor Stokvis nog niet voorbij. Na de race werden de gehavende auto's met een truck van het circuit getakeld. Voorzien van twee Stokvis auto's op de laadbak reed deze truck door de Gerlachbocht, waar hij zijn volledige lading verloor. Gevolg: Nog meer schade aan de auto's van Stokvis.

 

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet