Renault Mégane Trophy

Renault Mégane Trophy: Phil Bastiaans loopt fors uit op concurrentie

Doordat zijn belangrijkste tegenstanders in het kampioenschap Marcel Kesseler, Sebastiaan Bleekemolen en Bert Ploeg verzuimden een goede positie te behalen, zag Limburger Phil Bastiaans zijn voorsprong in het tussenklassement van de Marlboro Elf Renault Mégane Trophy flink groeien.

Tekst: Rob Blom

Ondanks dat diverse toeschouwers zagen dat Bastiaans al rolde voordat het startlicht op groen sprong, vond de wedstrijdleiding het niet nodig de rijder van Kroon Racing te berispen. Bastiaans maakte tijdens de race op het Drentse TT-circuit van Assen een dominante indruk. 'Het leek allemaal makkelijker dan dat het in werkelijkheid was. Doordat Marcel Kesseler eraf ging in de eerste ronde, moesten Michael Bleekemolen en Bert Ploeg van hun gas af. Hierdoor ontstond precies het gaatje dat ik hier op Assen nodig heb. Als je de ruimte hebt, kan er niemand mee in de slipstream en dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat je verder uit kunt lopen', aldus een als altijd even nuchtere Bastiaans.

Concurrentie weg
Al in de derde ronde verdween Sebastiaan Bleekemolen uit het overvolle startveld door een spin in de Stekkenwal. Ook Michael Bleekemolen was met zijn gedachten niet geheel bij datgene waar het wel zou moeten zijn en spinde in dezelfde bocht. Oorzaak hiervan is zeer waarschijnlijk te wijten aan het feit dat de jongste telg uit de Bleekemolen familie de race ervoor kampioen was geworden in de Formule Ford. Toen in de tiende ronde ook nog eens Bert Ploeg de chicane volledig miste, stond de deur niet alleen voor Bastiaans open, maar ook nog eens voor Marcel van Vliet en Berend Gesman. Van Vliet redde de eer voor het Marlboro team van Bleekemolen door op een tweede plaats te eindigen.
De in het begin van het seizoen door pech achtervolgde Berend Gesman revancheerde zich door in de door Van Vegten Racing geprepareerde Mégane op een derde plaats te eindigen.
Gesman liet zich tijdens de trainingen al veelvuldig zien en plaatste zich tijdens de officiële tijdtraining op een mooie vijfde startplaats.

Rob van Someren kon het niet maken deze keer zonder schade aan de finish te komen.

Junior kampioenschap
In het Junior kampioenschap was het wederom Jeroen Bleekemolen die van zich deed spreken. Jeroen startte de race vanaf een verdienstelijke achtste startplaats, vlak achter zijn broer Sebastiaan. Zandvoorter Dillon Koster had tijdens de vrije training even een slecht moment. Koster verremde zich en plaatste de Mégane in een bandenstapel. Tijdens de tijdtraining plaatste Koster zichzelf en zijn auto op een goede dertiende startplaats. De start van Jeroen Bleekemolen verliep voor hem niet geheel zoals hij zich had voorgesteld. Een probleem zorgde ervoor dat de jonge coureur te laat weg was en ook nog eens in de problemen tussen Bert Ploeg en Marcel Kesseler terecht kwam.

Remfout
Jeroen Bleekemolen kwam terecht voor Françoise Loogman en Dillon Koster. Iets dat Koster uitzicht gaf op een overwinning in het junior-kampioenschap. Niets was echter minder waar. Koster verremde zich halverwege de race en verspeelde hiermee een plaats. Dillon vond zichzelf weer terug en knokte in de laatste ronden om een tiende plaats in het algemeen klassement.
'Ik werd constant aangetikt door Marcel Kesseler. In de een na laatste ronde kwam hij aan het eind van het rechte stuk zelfs helemaal naast mij te rijden. Door goed mijn lijnen vast te houden wist ik toch nog voor hem te eindigen. YES!! Een plaats in de top tien, iets waarnaar ik al heel lang uitkijk", aldus Koster.
De op de derde plaats in het kampioenschap rijdende teameigenaar Evert Kroon maakte in de eerste ronde al een uitstapje door de grindbak en verloor met deze actie een aantal plaatsen. Kroon kon de aansluiting niet meer krijgen met de rest van het veld en moest bovendien in de tiende ronde de pijp aan de ons allemaal bekende Maarten geven.

Bastiaans maakte tijdens de race op het Drentse TT-circuit van Assen een dominante indruk.

Uitslag 5e race Marlboro Renault Megane Trophy
1. 1. Phil Bastiaans
2. Marcel van Vliet
3. Berend Gesman
4. John de Vos
5. Pim van Riet
6. Fred Hehl
7. Michael Bleekemolen
8. Jeroen Bleekemolen
9. Francoise Loogman
10. Dillon Koster
11. Marcel Kesseler

Stand
1. Phil Bastiaans 96
2. Bert Ploeg 59
3. Marcel van Vliet 56
4. Pim van Riet 53
5. S.Bleekemolen 49
6. Marcel Kesseler 48
7. Fred Hehl 44
8. John de Vos 37
9. M. Bleekemolen 36
10. Berend Gesman 35

Uitslag Junior Cup
1. Jeroen Bleekemolen
2. Dillon Koster
3. Milko Tas
4. Rembert Berg
5. Hugo Charles
6. Hans Tieleman
7. Eric Meijer

Stand
1. Jeroen Bleekemolen 30
2. Dillon Koster 29
3. Frank Scholten 27
4. Evert Kroon 13
5. Milko Tas 11
6. Rembert Berg 11
7. Mental Theo 10
8. Hans Tieleman 9
9. D.Stutterheim 7
10. Hugo Charles 7
11. Eric Meijer 3
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet