Citroën Saxo Cup

Pearle Citroën Saxo Cup: Koenders verknalt grote kans

crash-1

Het zag er zo goed uit voor Joost Koenders. Met nog twee wedstrijden te gaan hoefde hij alleen maar vóór zijn naaste concurrenten Gaby Uljee en Ferry Duivenvoorde te eindigen en hij was kampioen. De coureur uit Bentveld, het hele seizoen al superieur aan zijn tegenstanders, wist echter voor een keer zijn pole position niet goed te verzilveren en spinde - een klein beetje geholpen door zijn concurrent Ferry Duivenvoorde - in een uiterste poging de koppositie te pakken van de baan af.


Tekst: Hans van der Klis
Foto's: Gerrie Hoekstra

crash-2

In de zesde ronde waagde Koenders een poging die hem zwaar in de problemen bracht. Hij passeerde Ferry links en zette hem net iets te dwars voor diens Saxo, waardoor hij hem achter verloor.

ferry-joost-start
Koenders en Ferry Duivenvoorde gingen zij aan zij de Tarzanbocht in.

Koud en glad
Alleen bij de start werd er heel hard gevochten om de posities. Koenders en Ferry Duivenvoorde, die de tweede kwalificatietijd had neergezet, ging zij aan zij de Tarzanbocht in, de Gerlachbocht door, zelfs de Hugenholtz leek nog geen uitkomst te brengen. Pas bij de Toyota-bocht hield Koenders in en belandde Duivenvoorde op kop. Meteen vormde zich een rijtje van tien auto's, die een opvallende demonstratie close racing weggaven. Ronde na ronde bleven de eerste acht, negen auto's binnen twee seconden doorkomen.


driedik
Driedik door de Tarzan


Als in een magnetisch veld schoven de Saxo's over het circuit. 'Follow the leader, was het motto', merkte Michel Schaap op na de wedstrijd, de kopgroep daarmee onbedoeld karakteriserend als een groepje padvinders. Maar de omstandigheden waren lastig. De hele ronde reden de Citroën-coureurs keurig achter elkaar, waarna zij vlak voor de Tarzan-bocht uit elkaar waaiderden, voorzichtig polsend of er misschien een gaatje was. Weg kans
In de zesde ronde waagde Koenders een poging die hem zwaar in de problemen bracht. Hij passeerde Ferry links en zette hem net iets te dwars voor diens Saxo, waardoor hij hem achter verloor. 'Ik werd aangetikt', aldus Koenders achteraf. 'Ik zal de schuld wel weer krijgen', was de reactie van Duivenvoorde.

Maar de toeschouwers waren het erover eens dat het Koenders eigen schuld was. De koploper in het klassement moest na een moeizame manoeuvre met een zwaar gedeukt voorspatbord binnenkomen in de pits, waarna hij achteraan kon sluiten. Weg kans om dit weekend kampioen te worden.

botsing-kroes-kok
Mark Kroes en Jon Kok ontmoeten elkaar in de Tarzanbocht.

Vuil
Omdat er achter in het veld een paar schermutselingen waren geweest die tot gevolg hadden dat er in de Tarzanbocht nogal wat vuil op de baan terecht was gekomen, durfde daarna eigenlijk niemand nog een poging te wagen het treintje op te breken. Het was gedaan met de spectaculaire uitremacties aan het eind van het rechte stuk. Ferry Duivenvoorde reed fier voorop, gevolgd door Roel van der Scheer, Michel Schaap en Gaby Uljee.
Ook daarachter waren de verhoudingen vrij snel uitgekristalliseerd. Natasja Smit, die uiteindelijk achtste werd: 'Je kon gewoon niets doen. Als je teveel risico nam, lag je ernaast. Dus bleef iedereen met het oog op de punten gewoon zitten waar die zat.'

De race had echter een bijzonder staartje. In de laatste ronde zakte Duivenvoorde, die op een zekere overwinning leek af te stevenen, opeens terug in de Nissan-bocht. Zijn achtervolgers staken er snel langs, in de veronderstelling dat hij zich verschakelde. Het euvel was erger: Ferry's bak was stuk, hij had alleen nog een tweede en een vierde versnelling. De voormalig kampioen in de Pearle Citroën Saxo CUP had teveel van zijn versnellingsbak gevergd, waarop hij in de laatste meters van de race door zijn achtervolgers gepasseerd werd.

Roel van der Scheer kwam als eerste over de finish, maar hij werd later gediskwalificeerd. De zege ging daarmee naar routinier Michel Schaap, de sympathieke coureur die ooit nog tegen Tom Coronel in de Citroën AX GT CUP reed maar nog nooit een overwinning in de merkencup wist te behalen.

tim-kijkt-toe
Tim Coronel kijkt naar de wedstrijd van Gaby.

First Lady
Gaby Uljee eindigde als eerste Lady, maar haar tweede plaats algemeen had voor de snelle dame meer waarde. Vanuit een bijna kansloze positie is Gaby in twee races tijd opgeklommen tot op vijf punten van klassementsaanvoerder Joost Koenders. Joost, die supersnel is maar de druk niet aan lijkt te kunnen, staat tijdens de laatste race op het Spaanse Jerez nog een zware taak te wachten. Joël Verstrate, de Veronica/Citroën Contest winnaar, scoorde met een prima derde plaats het beste resultaat in zijn nog jonge carriere. Het was echter niet zijn eerste podiumplaats door het voorval met Roel van der Scheer.

Ook in de strijd om de Playboy Ladies CUP was er een verrassende uitslag. Achter winnares Gaby eindigde Natasja Smit op een goede tweede plaats (zevende algemeen) terwijl de herboren Debbie Loogman wederom op het podium eindigde (achtste algemeen). De strijd om de ereplaatsen in de Playboy Ladies CUP was zeer spectaculair, want achter Debbie eindigden Natascha Davelaar, Amber Peeters, Pauline Borrius Broek en Sandra Douma op de plaatsen negen tot en met twaalf!

borrius-broek
Pauline Borrius Broek huppelde door de Hugenholtz-bocht heen.


Jerez
Op 17 en 18 oktober wordt de strijd om de Pearle Citroën Saxo CUP beslist tijdens de Europese Citroën finales op het circuit van Jerez in Spanje. Naast Joost Koenders en Gaby Uljee maakt ook Ferry Duivenvoorde nog een kans, maar zijn achterstand is dusdanig dat zijn kansen zuiver theoretisch zijn.
Op 18 oktober komen de Nederlandse toppers uit tegen de favorieten van de overige zeven landen waar een Citroën Saxo CUP wordt verreden, de inzet is de Europese titel.

In de Europese Ladies Finale hebben 'wij Nederlanders' echter de grootste kans op succes. Tijdens de vorige finale, vorig jaar op het circuit van Oschersleben, won Gaby Uljee immers de Europese titel. De feestelijke koek was daarmee nog niet op, want in de top zeven troffen we maar liefst vijf Nederlandse Ladies!

saxof4

Het podium met de latere winnaar Michel Schaap (1e), Gaby Uljee (2e en eerste Lady), Natasja Smit (2e Lady) en Debbie Loogman (3e Lady). Roel van der Scheer (midden) werd na afloop gediskwalificeerd. Joost Koenders heeft - met nog één race te gaan 112 punten, Gaby Uljee staat op 107 en Duivenvoorde volgt met 98 punten.

Uitslag van de zevende race om de Pearle Citroën Saxo CUP 1998
1. Michel Schaap
2. Gaby Uljee
3. Joel Verstrate
4. Bas Plugge
5. Ferry Duivenvoorde
6. Boy Zentveldt
7. Natasja Smit
8. Debbie Loogman
9. Natascha Davelaar
10. Amber Peeters

Stand na zeven wedstrijden
1. Joost Koenders 112
2. Gaby Uljee 107
3. Ferry Duivenvoorde 98
4. Michael Schaap 84
5. Roel van der Scheer 57
6. Boy Zentveldt 41
7. Bas Plugge 50
8. Sandra Douma 49
9. Natascha Davelaar 47
10. Joel Verstrate 46

Stand Ladies Cup:
1. Gaby Uljee 68
2. Sandra Douma 38
3. Natascha Davelaar 35
4. Amber Peeters 31
5. Natasja Smit 26
6. Debbie Loogman 25
7. Julia Samuel 6
8. Pauline Borrius Broek 2

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet