Citroën Saxo Cup

Pearle Citroën Saxo Cup: Volop tumult op Assen, winst voor Gaby Uljee

podium-staand

De zesde ronde om de Pearle Citroen Saxo CUP werd verreden op het Ciruit van Drenthe in Assen, in het kader van de wedstrijden om de ADAC Hansa Pokal. Tot tweemaal toe kwamen er op de racedag Saxo's in actie, want op zondagmorgen was de eerste race voor de deelnemers uit de Duitse Citroen Saxo Cup, terwijl aan het einde van de middag de wedstrijd van de Nederlandse Pearle Citroen Saxo CUP op het programma stond.


Tekst: René de Boer
Foto's: Gerrie Hoekstra

zentveldt
Boy Zentveldt kwam uiteindelijk op de tweede plaats terecht.

Pole voor Gaby
Het jaarlijkse uitje naar Assen is voor de meeste Nederlandse raceklassen per traditie goed voor het nodige spektakel, en natuurlijk maakten de rijders (m/v) uit de Pearle Citroen Saxo CUP op deze regel geen uitzondering.

baan-verkennen
In de avond de Geert Timmerbocht verkennen

Bloedstollend spannend was het al in de (enige) kwalificatietraining. Alphense Gaby Uljee had lange tijd de pole position in handen, maar in de tweede helft van de sessie was het Joost Koenders die een snellere tijd realiseerde. Dat leek zo te blijven tot aan het einde van de training, maar in de allerlaatste minuut zette Gaby Uljee op nog redelijk vers rubber toch nog de snelste trainingstijd op de klokken: met een ronde van 1,42;405 was ze 0;215 seconde sneller dan Joost Koenders, die daarmee voor de eerste maal in dit seizoen eens niet vanaf de eerste startplaats vertrok. De tweede startrij was voor Michel Schaap en Ferry Duivenvoorde, daarachter Boy Zentveldt, Roel van der Scheer, Walther van Stipriaan, Amber Peeters, Debbie Loogman en Bas Plugge.   crash-plugge-1


crash-plugge-2
Pech voor Bas Plugge
Bas Plugge had echter weinig plezier van zijn trainingstijd, die hij al in zijn vierde rondje neerzette. Bij het aanremmen van de gevreesde Geert Timmer-Bocht kwam hij naast de baan terecht en parkeerde zijn witte Saxo dusdanig hard in de vangrail dat reparatie voor de wedstrijd uiteindelijk onmogelijk zou blijken. Korte tijd later ging Erik Struijlaart er op dezelfde plaats af, maar gelukkig bleef voor hem de schade beperkt en kon hij wel in de wedstrijd starten.
  start-uljee
De Race
De start van de race over 16 ronden was voor Gaby Uljee, die meteen bij het verkleuren van het licht de kop pakte, gevolgd door Joost Koenders en Ferry Duivenvoorde, maar al in de eerste bocht stak Duivenvoorde Koenders voorbij.

start-schaap

Daarachter duelleerden Michel Schaap en de goed gestarte Roel van der Scheer om de vierde positie, hetgeen voor Roel van der Scheer al in de eerste ronde het einde van de wedstrijd betekende. Amber Peeters, achtste in de training, beleefde eveneens een zeer sterke start en kwam als vijfde door na de eerste ronde.
grind-kroes
Mark Kroes in de grindbak

In de vierde ronde wisselde de Amsterdamse van plaats met Boy Zentveldt, terwijl drie ronden later Joost Koenders op een uitstekende wijze de tweede plaats overnam van Ferry Duivenvoorde bij het aanremmen van de Nationale Bocht. Zijn vreugde duurde echter maar een halve ronde, want achterin het circuit nam Duivenvoorde revanche. Duivenvoorde werkte zich op nogal ruwe wijze aan Koenders voorbij, waardoor de rijder uit Bentveld terugviel tot de veertiende plaats. Michel Schaap schoof daardoor de top drie binnen, gevolgd door Boy Zentveldt, Amber Peeters en Sandra Douma.

tik-koenders
spin-koenders
Joost Koenders nam een iets wijdere lijn dan de vorige ronden en kwam ongelukkig uit op de curbstones en verloor wat snelheid. Ferry Duivenvoorde die vlak achter Joost Koenders reed had twee opties: van het gas af gaan of vol doorgaan. Ferry koos voor het laatste en reed vol naar binnen. Joost Koenders werd door deze actie in de rondte geduwd. (G.H.)

Gemakkelijke race
Ondertussen vergrootte Gaby Uljee haar voorsprong tot meer dan vier seconden, terwijl Joost Koenders aan een gestage opmars begon. In de tiende ronde was hij alweer bij de eerste tien te vinden, terwijl Joel Verstrate daarna heel fair plaats maakte en uiteindelijk ook Natasja Smit Joost Koenders voorbijliet. Gaby Uljee reed onbedreigd naar haar eerste zege van het seizoen, gevolgd door Ferry Duivenvoorde, Michel Schaap en Boy Zentveldt.

douma-actie

Daarachter kwam Sandra Douma, door griep geplaagd in haar thuisrace, als tweede dame en vijfde algemeen over de streep, gevolgd door Amber Peeters, heel tevreden met haar zesde positie; Debbie Loogman, Joost Koenders, Natasja Smit en Ronald Morrien, die twee ronden voor het einde nog profiteerde van een foutje van Joel Verstrate in de GT-bocht.

'Het was een vrij gemakkelijke race. Ik had een goede start en pakte de leiding, en daarna gebeurde precies datgene waarop ik had gehoopt: Joost en Ferry kregen het met elkaar aan de stok en zo kon ik uitlopen', vertelde winnares Gaby Uljee.
  filmploeg
Joost Koenders verteld aan Jakob Dekker wat er allemaal onderweg gebeurde.  
Tijdstraffen
De wedstrijd kreeg echter nog een staartje, want Joost Koenders protesteerde bij de wedstrijdleiding tegen de actie van Ferry Duivenvoorde. Laatstgenoemde kreeg na zorgvuldige analyse van de videobeelden een tijdstraf van vijftien seconden opgelegd en viel daardoor terug naar de zesde plaats. Ook Michel Schaap kreeg een tijdstraf, echter van tien seconden, vanwege zijn inhaalmanoeuvre ten koste van Roel van der Scheer in de eerste ronde. Zo kwam Boy Zentveldt uiteindelijk op de tweede plaats terecht en werd Sandra Douma derde. De snelste tijd van Ferry Duivenvoorde betekende een nieuw ronderecord op het Circuit van Drenthe in de Citroen Saxo CUP, ook de Duitse Saxo-rijders waren niet sneller geweest.

Uitslag:
1. Gaby Uljee, 16r in 27,35;932 (gem. 139,84 km/h)
2. Boy Zentveldt, op 11;452
3. Sandra Douma, op 12;512
4. Amber Peeters, op 13;296
5. Debbie Loogman, op 15;001
6. Michel Schaap, op 17;656
7. Ferry Duivenvoorde, op 18;478
8. Joost Koenders, op 21,653
9. Natasja Smit, op 22;373
10. Ronald Morrien, op 35;356

Stand NK:
1. Koenders 111;
2. Uljee 90;
3. Duivenvoorde 87;
4. Schaap 64;
5. Van der Scheer 57;
6. Sandra Douma, 45
7. Boy Zentveldt, 41
8. Natascha Davelaar, 40
9. Bas Plugge, 37
10. Amber Peeters, 36

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet