Citroën Saxo Cup

Pearle Citroën Saxo Cup voelt zich thuis in La Douce France

saxoachter

In een spectaculaire race meetellend voor de Pearle Citroën Saxo CUP hebben Joost Koenders en Gaby Uljee andermaal bewezen bij de favorieten te horen voor respectievelijk de eindoverwinning in het algemene kampioenschap en voor de titel in de Playboy Ladies CUP. Roel van der Scheer verraste door achter Joost Koenders op een fraaie tweede plaats te eindigen na een zinderend duel met Ferry Duivenvoorde.


Tekst: René de Boer
Foto's: Gerrie Hoekstra

De tweede race om het kampioenschap werd verreden op het Franse 'Stade Automobile Dijon-Prenois', een spectaculair circuit waar ooit Formule 1-races verreden werden. Het 3800 meter lange circuit is volgens alle coureurs een uitdagend circuit om op te rijden en kenmerkt zich door flinke hoogteverschillen en snelle bochten waar je als coureur een groot hart moet hebben.

schade-boy
Boy Zentveldt dook in volle snelheid achterin de auto van Daan van Joolen, waarna doorrijden voor beide heren onmogelijk was geworden.

Bier
Na afloop van de race, die door 40.000 bezoekers bekeken werd, konden winnaar Joost Koenders en de als tweede geëindigde Roel van der Scheer hun geluk niet op. Omdat er in Frankrijk geen champagne gebruikt werd tijdens de huldiging, kwamen de teamleden van Match Racing (het team waarvoor Joost rijdt) op het idee om dan maar bier te gebruiken. Hetgeen resulteerde in een plakkerig sfeertje vlak voor de ogen van het in grote getale opgekomen en genietende publiek.

actie-dyon

Verrassing
Als 'Verrassing van de Dag' gold Roel van der Scheer. 'Ik heb verschrikkelijk mijn best gedaan, maar ik heb toch nog aardig wat schoonheidsfoutjes gemaakt. 'Doorbijten', dacht ik steeds bij mezelf, vooral toen een podiumplaats in het verschiet lag.' De door Van Vegten Racing geprepareerde Citroën Saxo liep erg hard, vooral op het rechte stuk van het circuit. 'Het eerste gedeelte van de race was voor mij best wel hectisch verlopen, maar naarmate het einde naderde kon ik relaxed gaan rijden', aldus Roel. 'Ik wil ook graag even kwijt dat ik nooit had verwacht dat het er in de kop van het veld zo fair aan toe zou gaan.'

joost-start

Trainingsvoorsprong
Joost Koenders was het hele weekeinde een klasse apart. 'We hebben een aantal weken geleden samen met het team, Joël Verstrate en Natascha Davelaar de mogelijkheid gehad om twee dagen op dit circuit te trainen. Iets dat ons zeer goed heeft gedaan, we konden op deze manier de baan goed leren kennen en de set-up van de auto hierop aanpassen.

bespreking-gijs
Rijdersbespreking onder leiding van Gijs van Lennep

In het begin van de race moest ik mijzelf even 'zetten' en de banden goed op temperatuur laten komen, ik heb in dat stadium geen enkel risico genomen. In de loop van de race is waarschijnlijk mijn uitlaatspruitstuk losgetrild, waardoor ik voornamelijk aan het einde van het rechte stuk flink wat vermogen inleverde. Ik heb ook veel profijt gehad van het gevecht tussen Joël en Ferry achter mij, waardoor ik een flinke voorsprong kon nemen', aldus Joost.

ronald-davelaar-1

zwembad-2
Het was heel erg warm in Dijon. Reden voor Ronald Morien om Natascha Davelaar een nat racepak te bezorgen.

Verrassing (2)
In de Playboy Ladies CUP kon Natasja Smit ook weer eens plaatsnemen op het podium. 'Het was al een hele tijd geleden dat het zo goed ging. We wisten dat Natasja op 'vreemde' circuits altijd al goed presteerde en dat gaf weer enige moed. Nu weet je ook meteen weer waarvoor je het doet', aldus vader Kees Smit.

viertal-dijon

Gaby Uljee pakte andermaal de winst in de strijd om de Playboy Ladies CUP. Zij eindigde op de vierde plaats algemeen. Gaby: 'Ik had een heel slechte start. Het licht sprong op groen en ik miste de start compleet. Gelukkig kon ik snel orde op zaken stellen en een aantal andere voor mij rijdende deelnemers inhalen, waaronder Natascha Davelaar en Bas Plugge. Op een gegeven moment reed ik een aantal ronden achter Michel Schaap, waardoor ik niet de gelegenheid kreeg om naar de kop van het veld te rijden. Op het moment dat ik Michel inhaalde was het al te laat'.

dijon-achter

Teleurstelling
Behalve de glorie viel er ook aardig wat teleurstelling te bespeuren in de Pearle Citroën Saxo CUP. Het begon al op de zaterdag tijdens de training. Julia Samuel kon in een lange snelle bocht haar Citroën Saxo niet meer onder bedwang houden en ging met de voorkant van de auto vol de bandenstapel in. 'Op het moment dat het gebeurde was ik bang dat ik glas in mijn gezicht zou krijgen, gelukkig was dit niet het geval. Ik dacht dat de auto total-loss was, maar gelukkig viel het achteraf mee en kon het team de auto voor de race weer gereed krijgen. Ik heb nu alleen nog een beetje last van een stijve nek', aldus de onfortuinlijke Julia.

botsing-dijon

Schade
Vlak na de start werd er in de eerste bocht nogal wat schade gereden. Gastrijder Coen Vink raakte op onzachtzinnige wijze de auto van Daan van Joolen, die daardoor vrijwel stil viel. Degene die hier rechtstreeks de dupe van was, was Boy Zentveldt. Hij dook in volle snelheid achterin de auto van Daan van Joolen, waarna doorrijden voor beide heren onmogelijk was geworden. Debbie Loogman kreeg bezoek van Bert Bongers, zij beëindigden de race respectievelijk op de vijftiende en twaalfde plaats.

crash-davelaar

Over de kop
Natascha Davelaar verloor de macht over haar Citroën Saxo en sloeg over de kop. Ze werd door de marshalls weer op de wielen geholpen en wist door te rijden, tot ze drie ronden voor het einde van de race de strijd moest staken.
In elk geval kon na afloop gesproken worden over een spectaculaire race die de autosportliefhebbers regelmatig het zweet deed uitbreken.

dijon-publiek-achter

Uitslag tweede race Pearle Citroën Saxo CUP (onder voorbehoud):
1 . Joost Koenders
2 . Roel van der Scheer
3 . Ferry Duivenvoorde
4 . Gaby Uljee
5 . Joël Verstrate
6 . Michel Schaap
7 . Bas Plugge
8 . Coen Vink
9 . Sandra Douma
10 . Jon Kok

tik-verstrate
Ondanks een flinke tik toch nog een vijfde plaats voor Joël Verstrate.

Stand Pearle Citroën Saxo CUP na twee races (onder voorbehoud):
1. Joost Koenders 43
2. Ferry Duivenvoorde 32
3. Gaby Uljee 28
4. Michel Schaap 23
5. Joël Verstrate 21
6. Roel van der Scheer 17

groep-dijon
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet