A1GP

A1GP: Slechte pitstops en start verpesten kansen Doornbos

Robert Doornbos heeft de twee tweede startplaatsen niet kunnen verzilveren. Op het Nieuw-Zeelandse circuit van Taupo werd hij in de sprintrace derde, nadat hij bij de moeizame pitstop een plaats verloor in plaats van won. De hoofdrace werd al verpest door een slechte start, maar wederom geen goede pitstops kostte nog een extra plaats. Een fout van Frankrijk gaf nog een plaatsje cadeau, maar de vijfde plaats was zeker niet waar van te voren op gehoopt werd. Beide overwinningen leken naar Ierland te gaan, maar een klein Iers stottermomentje in de pits schonk Zwitserland de overwinning in de hoofdrace.

Tekst: Daan Jeuken

De start voor de sprintrace is verrassenderwijs een stilstaande, terwijl traditioneel toch rollend gestart wordt tijdens de sprintrace. Het zal op het smalle baantje om veiligheidsoverwegingen zijn besloten en het doel heiligt in dit geval de middelen want iedereen komt prima door de eerste bochtencombinatie. Robert Doornbos sluit netjes aan achter Adam Caroll, maar moet wel gelijk een gaatje laten vallen, terwijl Albuquerque hem op de hielen zit. Traditioneel is de rit richting de pitstops een optochtje.

Pitstop kost Doornbos een plaats
Leider Team Ierland gaat als eerste de pits in en komt na een wat moeizame stop toch wel weer als eerste weg. Team Nederland wacht nog een ronde en heeft dus oog op de leidende positie. Als Doornbos een ronde later binnenkomt blijkt ook de Nederlandse equipe geen foutloos werk af te leveren, want Doornbos verliest een plaatsje aan Zwitserland. Het is nu Frankrijk dat Doornbos achtervolgt, zij het op flinke achterstand. Felipe Albuquerque is de grote verliezer van de pitstops, hij verliest vier plaatsen. Wanneer hij de Italiaan Piscopo met een mooie actie passeert rijdt hij zesde.

Net als in de openingsfase gebeurt er ook in de slotfase niet bijzonder veel. Australië kust de baanafzetting en verwoest de ophanging en de Chinees Congfu Cheng verliest bij het aanremmen de wagen en schiet achteruit de grindbak in. Ierland wint op de sloffen, Doornbos mag samen met Caroll en Jani mee naar het podium.

In ieder geval een podiumplaats
“Ik had een goede start, vooral in vergelijking met de vorige race in China”, reageert Doornbos. “Ik wilde niets raars doen bij Adam en gaf hem wat ruimte. Ik kwam in een lekker ritme te zitten en maakte mijn achterstand weer langzaamaan goed. We wisten vanwege onze samenwerking dat hij een ronde eerder zou stoppen dan wij, dus toen moest ik in dat rondje pushen. Bij de stop hadden we links echter wat problemen, wat ons zo’n drie seconde kostte. Daardoor maakte ik geen kans meer op de leiding en verloor ik zelfs een positie. Maar achteraf is een podiumplaats voor Team Nederland ook niet verkeerd.”

Uitslag sprintrace
Ierland, 15 ronden
Zwitserland, op 1.488
Nederland, op 3.559
Frankrijk, op 8.594
Nieuw-Zeeland, op 11.666
Portugal, op 12.665
Italië, op 14.959
Maleisië, op 15.797
India, op 20.973
Zuid-Afrika, op 22.030
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet