DTM

DTM: Renger van der Zande test in Estoril

renger_macau
Renger van der Zande test de komende dagen in Estoril

"Hoe weet jij dat nou weer?", reageert Renger van der Zande enigszins verbaasd als we hem vragen om een reactie op het nieuws dat hij deelneemt aan de DTM-test van Mercedes-Benz, die van 24 tot en met 26 januari plaatsvindt op het circuit van Estoril in Portugal. Mercedes is altijd nogal streng als het om tests en nog niet bevestigde rijders gaat, dus officieel mag Renger niks zeggen. En goed ingevoerd als hij inmiddels in de Mercedes-Benz-familie is, doet hij dat dus ook niet, Niettemin kunnen we ervan uitgaan dat de Nijmegenaar de komende dagen weer eens in een DTM-auto zal rijden, zoals hij dat in het verleden als junior-rijder van het Duitse merk al vaker deed.

Tekst: René de Boer
Foto: Rebocar Automotive Productions

Het is de derde grote test die Mercedes-Benz sinds het einde van het afgelopen seizoen houdt. Eerder al werd er twee dagen op Zandvoort getest en ook op het circuit van Mugello werd gereden. In Toscane testte Mercedes een aantal mogelijke kandidaten voor één van de "Jahreswagen", de één jaar oude auto's in de DTM 2009. Twee van hen, de Fin Markus Niemelä en de Nieuw-Zeelander Earl Bamber, krijgen opnieuw een kans om te laten zien wat ze kunnen. Evenals Renger van der Zande zullen ze met gebruikte auto's rijden, die worden gerund door het team Mücke Motorsport. Als referentie is Susie Stoddart aanwezig, die ook het komend seizoen opnieuw met een "Jahreswagen" van het Persson-team in actie zal komen.

Van der Zande kandidaat voor "Jahreswagen"
Na twee seizoenen met ondersteuning van Mercedes-Benz in de Formule 3 Euro Serie - en nog een jaar daarvoor al in de Duitse ATS Formule 3 Cup -  lijkt Van der Zande een serieuze kandidaat voor een Mercedes-"Jahreswagen" in de DTM. Bij Mercedes staat hij naar verluidt in een goed blaadje en al teveel kansen in de GP2 lijkt hij niet te hebben, nog geheel afgezien van het financiële aspect. Hoeveel vacante posities er in de "Jahreswagen" bij Mercedes zijn, valt op dit moment nog moeilijk te zeggen. Alleen Susie Stoddart is zeker, terwijl Mathias Lauda en Maro Engel (beide met een flinke sponsorbijdrage) ook redelijk goed lijken te zitten. Insiders gaan ervan uit dat Niemelä, Bamber en Van der Zande met z'n drieën als kandidaat voor twee auto's mogen worden beschouwd.

Spengler en Paffett testen voor HWA
De Canadees Bruno Spengler en de Brit Gary Paffett testen ondertussen in Estoril voor het fabrieksteam HWA, met een auto die het midden houdt tussen een 2008- en een 2009-specificatie. Hoewel Mercedes ook hierover in alle toonaarden zwijgt, staat het inmiddels wel vast dat Paffett na twee seizoenen met een "Jahreswagen" dit jaar weer met actueel materiaal aan de start verschijnt. De posities van Spengler en Green stonden niet ter discussie, dus het moet alleen nog worden afgewacht wat Paul di Resta doet. Naar verluidt heeft hij ook mogelijkheden in de GP2, het is de vraag wat Mercedes voor hem beslist.

En dan is er nog Ralf Schumacher. Mercedes-sportdirecteur Norbert Haug heeft inmiddels "on the record" verklaard, dat hij ervan uitgaat, dat Ralf ook komend seizoen in de DTM rijdt, maar zeker is dat nog niet. De vraag is of hij goed genoeg is voor nieuw materiaal - hij heeft vorig jaar al een keer met een actuele auto getest - en zo nee, of hij genoegen wil nemen met nog een jaar in een oude auto. Wordt vervolgd.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet