24H Series

24H Series: Land-Porsche en Al-Faisal-BMW vooraan in Doebai

24hdubai2009startlr
Start van de race met de Autorlando-Porsche voor de Land-Porsche

Twee auto’s domineren de gang van zaken aan de kop van het veld tijdens de vierde aflevering van de TOYO TIRES 24H of Dubai. Na zes uur in de wedstrijd leidt de Land Motorsport-Porsche (Hermann Tilke, Marc Basseng, Christian Land, Dirk Adorf) voor de Al Faisal Racing-BMW Z4 M Coupé (Abdualziz Al Faisal, Paul Spooner, Claudia Hürtgen, Stian Storlie), met de ARC Bratislava-Porsche (Miroslav Konopka, Jiri Janak, Mauro Casadei, Rudiger Klos) op de derde plaats. De Porsche 997 GT3 RSR van het Italiaanse team Autorlando Sport (Francisco Cruz Martins, Gianluca Motorsport, Richard Lietz, Allan Simonsen), die gedurende het grootste deel van de eerste vier uur leidde, verloor alle kansen op een goede klassering, nadat de auto van achteren was geraakt. Dat leidde tot een 45 minuten durende reparatie, waardoor het team terugviel tot de 55e plaats. Na iets meer dan zes uur verloor de Al Faisal Racing BMW tien minuten als gevolg van problemen met de vooras en viel terug tot de 15e plaats in het algemeen klassement.

Tekst en foto's: PR

De race begon in aangenaam zonnige omstandigheden om 14.00 uur lokale tijd, waarbij FIA vice-president Mohammed Ben Sulayem toekeek hoe de 75 auto’s van start gingen. De Autorlando-Porsche, die met Richard Lietz aan het stuur vanaf de pole-position startte, sloeg samen met de identieke auto van Land Motorsport, bestuurd door Marc Basseng, in de eerste paar ronden al een klein gat naar de door Claudia Hürtgen gereden Al Faisal Racing BMW Z4. In de zevende ronde was er de eerste positiewisseling aan kop, toen Basseng Lietz inhaalde.

Twee snelle auto’s uit de kwalificatie, de Renault Mégane Trophy van Equipe Verschuur (Bernhard ten Brinke, Hoevert Vos, Harrie Koolen) en de Khaleji Motorsport-Porsche (Cabell Fisher, Tarek Elgammel, Jason Yates, Karim Ojjeh, Karim Al Azhari) raakten al in de derde ronde verwikkeld in een aanrijding, waarop beide teams bij de reparatie veel tijd verloren. De eerst uitval van de race werd gemeld door het Oostenrijkse team Duller Motorsport, dat in 2006 en 2007 nog de eerste beide edities van de TOYO TIRES 24H of Dubai had weten te winnen. De BMW M3 E46 GTR met startnummer 10 (Frederico Bellini, Marco Bonamico, Philippe Baron, Philipp Peter) was nu na vier ronden al uit de wedstrijd vanwege een gebroken cilinder, die weer het gevolg was van een probleem met de brandstoftoevoer.

Neutralisatie na Clio-crash
Na drieënhalf uur werd de wedstrijd geneutraliseerd door middel van een zogeheten “code 60” (maximum gemiddelde snelheid van 60 km/u voor alle deelnemers), nadat de Renault Clio van het Nederlandse team Carworld Motorsport (Rob Frijns, Roger Grouwels, Charlie Frijns, Pieter Dubois) na het uitkomen van de laatste bocht met hoge snelheid de pitmuur had geraakt. Gelukkig kon de rijder, Roger Grouwels, ongedeerd uitstappen, maar een neutralisatie van bijna 80 minuten was nodig, zodat de auto kon worden geborgen en de schade aan de pitmuur kon worden hersteld. Om 17.55 uur werd de race weer vrijgegeven.

24hdubaizononderlr
De avond valt over het Dubai Autodrome

Een half uur later kwam de Autorlando-Porsche als leider in de wedstrijd de pits in met schade aan de achterkant van de auto. De reparatie duurde zo’n 45 minuten, zodat de Al Faisal-BMW aan de leiding kwam. De Land Motorsport-Porsche bleef echter dichtbij. Nu begint het moeilijkere deel van de race, omdat het circuit inmiddels geheel in duisternis is gehuld.

De SP2-klasse wordt aangevoerd door de Australische Mal Rose Racing-Holden Commodore (Mal Rose, Peter Leemhuis, Tony Alford) voor de Gravity Racing-Mosler (Loris de Sordi, Vincent Radermecker, Serge Ludwig, Eric Lux, Gerard Lopez). De best geklasseerde auto met dieselmotor is de BMW 120D van het Duitse Tsunami Racing Team (Alexander Gayday, Alexander Zheludov, Mikhail Ukhov, Alexey Basov, Igor Storchak).
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet