Diversen

Terugblik 2008 van Willem J. Staat


DTM
Op twee races na heb ik vrijwel alle DTM wedstrijden gevolgd, soms samen met collega’s op pad, soms alleen. Om kostenbesparende redenen deel je daarom soms een slaapkamer en dat pakt niet altijd even goed uit zoals op Le Mans.“Hotel Gendarmerie” was een betere benaming voor het etablissement geweest, Er was nauwelijks plaats voor één persoon, laat staan voor twee. Maar ook “Hotel Gendarmerie” werd overleefd. Humoristische momenten waren er ook op de baan zoals in Brands Hatch, toen ik Gary Paffett even van tevoren in de toiletten een goede kwalificatie toewenste. Amper enkele minuten later hing hij in Druids voor me in de takels. We keken elkaar recht in de ogen en als blikken hadden kunnen doden dan moet het toen wel geweest zijn. Omdat hij de bandenstapels niet raakte kon hij zijn weg vervolgen. Enkele minuten later hadden Alexandre Premat en Katherine Legge minder geluk.

gary_paffett
Gary Paffett zakte in Brands Hatch door de grond. Wij keken elkaar recht
in de ogen.

Persoonlijk vind ik een kampioenschap met twee merken niet slecht. Ook bij een voetbalwedstrijd heb je maar “twee merken”.. Het bleef spannend en je hebt altijd twee winnaars zoals Christijan Abt het recentelijk verwoordde. In Austalië werkt het concept tussen Ford en Holden al jaren perfect en je hoort er in tegenstelling tot in Europa niemand klagen waar die derde fabrikant nu blijft. Jules Bianchi, die op Zolder de F3 Masters won, zorgde op Le Mans in de F3 Euroseries na zijn zege voor één van de meest aangrijpende momenten die ik fotografeerde. Hij kuste meermaals zijn auto. Gezien de enorme familietraditie van de familie Bianchi op Le Mans, een uiting die slechts weinigen van de huidige generatie begrepen.

jv_nurb._2008
Ik zag Jos Verstappen voor de tweede keer kampioen worden. Dit keer was de hype
heel wat minder dan in 1993.

Le Mans Series
Door een omstandigheid waar ik niet verder op in wil gaan was ik per toeval bij de 1000 KM van de Nürburgring aanwezig. Ik was één van de weinige Nederlanders die Jos Verstappen voor de tweede maal in zijn carrière kampioen zag worden. In tegenstelling tot de F3-gekte vijftien jaar geleden waren er slechts enkele gespecialiseerde journalisten aanwezig en de belangstelling voor de Endurance Series lijkt alleen maar een activiteit te zijn voor de erg gespecialiseerde fan. Een ander prachtig hoogtepunt was de zege Bartels/Bertolini op Zolder. Zeker nadat Bertolini de Maserati MC12 in de kwalificatie zwaar had opgevouwen. Een klassieker.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet