Columns

Column: Terugblik 2008 René de Boer

rdb_2008_boekarest
In Boekarest als perschef bij de "Bucharest City Challenge" - het perscentrum bevond zich in het paleis op de achtergrond!

Zo tegen het eind van het jaar is altijd weer een mooi moment om de indrukken en gebeurtenissen van de afgelopen twaalf maanden de revue te laten passeren. Hoogte- en dieptepunten, interessante ontmoetingen, ervaringen, leuke auto’s, mooie evenementen: het jaar zat er weer vol mee. Een geheel persoonlijke terugblik op 2008.

Tekst: René de Boer
Foto's: Rebocar Automotive Productions, Gaukler Studios, Raymond de Haan, Alex Trienitz, Daniel Roessler e.a.

Het racejaar begon voor mij eerder dan ooit tevoren, want direct na de Vierschansentournee, al het tweede weekeinde van januari, waar ik normaliter nog volop met ski-verslaggeving bezig ben, was ik in Doebai voor de 24-uursrace aldaar. Doebai in januari, dan verwacht een mens lekker weer en een aangenaam zonnetje. Nou, vergeet het maar. In die paar dagen viel er een hoeveelheid regen waarvoor ze zich op Brands Hatch, Spa of de Nürburgring niet zouden hoeven schamen… “Het regent hier maar vijf dagen per jaar”, hield de lokale bevolking ons voor. Maar zo langzamerhand geloof ik dat niet meer, want in november was het tijdens het GP2 Asia- en Speecar-weekend net zo nat, als ik de beelden mag geloven. Nou ja, over zo’n twee weken hoop ik weer in Doebai te zijn, zien hoe het dan is…

Van regen in Doebai naar sneeuw in Oostenrijk
Na terugkomst vanuit Doebai en het inpakken van een andere koffer ging ik nog op dezelfde dag naar Oostenrijk, waar ik voor Opel bij een wintertraining was voor het OPC Race Camp, een leuk project waarbij er van oorspronkelijk 18.500 (!) kandidaten zonder race-ervaring acht overbleven die, na een intensieve opleiding, in mei van dit jaar deelnamen aan de 24-uursrace op de Nürburgring, en het daarbij prima deden. Ik deed de persbegeleiding van het project en beleefde er veel plezier aan. Gelukkig gaan we volgend jaar weer zo’n “Race Camp” doen met als doel deelname aan de 24-uursrace in 2010. Ondanks alle problemen van General Motors denk ik dat Opel op de een of andere manier wel kan overleven.


rdb_2008_daytona
De 50e Daytona 500, een indrukwekkend spektakel!

Twee keer Florida in een maand
Vervolgens waren er de Hahnenkamm-skiwedstrijden in Kitzbühel, de als altijd fantastische oldtimerbeurs “Rétromobile” in Parijs en de 50e editie van de Daytona 500 in februari. Ik was al veel vaker bij NASCAR-races, maar Daytona slaat als show werkelijk alles. Ongelooflijk, wat een spektakel! Bovendien is Florida in de winter bepaald geen straf. Een maand later was ik er weer, ditmaal voor de 12-uursrace van Sebring, een van mijn favoriete evenementen. Altijd weer de moeite waard, en dit jaar met een verrassende winnaar in de vorm van de Penske-Porsche RS Spyder uit de LMP2-klasse. Met Porsche zou ik ook de rest van het seizoen heel wat te doen krijgen. Plezierig ook het uitgebreide ontbijt aan het water met Jan Lammers op dinsdagochtend voor mijn terugvlucht. Jan blijft een boeiend mens!

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet