Columns

Column: Terugblik 2008 René de Boer


rdb_2008_hong_kong
Op de "Peak" in Hong Kong voorafgaand aan het WTCC-finaleweekeinde

Slechts twee keer naar het WTCC
Naar het WTCC kon ik dit jaar maar twee keer, omdat alle andere races samenvielen met de DTM, en ik daar nu eenmaal een vaste opdracht heb. Maar de WTCC-races die ik bezocht waren niet de slechtste: Pau en Macau. Frankrijk is (voor mij althans) altijd goed, en de stratenrace in Pau is bijzonder. Jammer alleen dat het bijna het hele weekeinde slecht weer was. Wel mooi dat ik het evenement ook nog kon verbinden met een bezoek aan Lourdes, nota bene op mijn verjaardag, in het jaar waarin het 150-jarig jubileum van de bedevaart aldaar gevierd werd. Indrukwekkend! En Macau behoeft geen nadere uitleg, dat blijft iedere keer weer apart en prachtig om mee te maken. Ook de anderhalve dag in Hong Kong ervoor waren uitstekend, zo’n mooi, helder uitzicht had ik daar nog niet eerder. En natuurlijk mag het succes van Tom Coronel in Japan niet onvermeld blijven. Ik was dat weekeinde voor de DTM-finale op Hockenheim en zag de eerste race ’s morgens om zes uur vanuit mijn hotelbed. Daarna gauw douchen, aankleden en naar het circuit, waar ik de tweede race samen met enkele Duitse collega’s in de Audi-hospitality keek. Sommigen waren verbaasd dat ik zo enthousiast was, maar bij Nederlands autosportsucces verdwijnt de objectiviteit soms even. Een landgenoot die op dat niveau een race wint komt tenslotte niet zo vaak voor!

rdb_2008_race_of_champions
Laatste autosportevenement van het jaar: op de perstribune bij de Race of Champions, Wembley-stadion


Weer een evenement om af te strepen
Mijn laatste race-evenement van het jaar was de “Race of Champions” in het Wembley-stadion in Londen, die ik versloeg voor het Zwitserse weekblad “Motorsport Aktuell”. Meer show dan racen, maar Londen is altijd goed (voor mij twee keer in een week, want de week ervoor was ik al bij de “Autosport Awards”) en ik kan nu ook de “Race of Champions” afstrepen op mijn lijstje van “nog te bezoeken evenementen”. De werkomstandigheden waren er verre van optimaal, maar het was wel gezellig.

En zo kwam er (bijna) weer een eind aan een jaar met vele indrukken en ervaringen. Met het volgende evenement, de Vierschansentournee, alweer voor de deur, daarna weer naar Doebai en wat er verder allemaal nog volgt… Ik heb het al vaker gezegd, en kan het alleen maar herhalen (met hartelijke groeten aan mijn vroegere collega’s): ik ben blij dat ik geen accountant geworden ben! Ik wens alle lezers een fijn Kerstfeest en alle goeds voor het nieuwe jaar!

rdb_2008_senna1
Mijn snelste ronde van 2008: als passagier bij Bruno Senna met de Mercedes SLR McLaren GT op de Nürburgring
rdb_2008_senna2

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet