Diversen

Div: Boekbespreking Autosport 2008


porsche_rennplakate bmw_m1

We blijven nog even bij Porsche, want ook het nieuwe boek van veelschrijver Jürgen Lewandowski, Porsche - Die Rennplakate von 1951 bis heute (uitgave: Delius-Klasing, 180 pagina's, ISBN 978-3-7688-2515-3) mag zeker niet onvermeld blijven. Het is de geactualiseerde uitgave van het al lang uitverkochte en bij Porsche-verzamelaars zeer gezochte boek uit 1984 (gelukkig ook in de collectie van uw redacteur) en het belangrijkste verschil, naast uiteraard de afbeeldingen van de tussenliggende 24 jaar, is vooral het feit dat nu alle posters in kleur zijn afgebeeld. Porsche-raceposters zijn een verhaal apart, waarop we in dit bestek wellicht nog eens wat nader zullen ingaan. Al sinds de klassezege in Le Mans in 1951 geeft het merk uit Stuttgart na elk sportsucces een speciaal gemaakte poster uit. Het idee komt van de oorspronkelijke sport- en PR-directeur Richard von Frankenberg en de posters laten niet alleen de sportsuccessen van Porsche zien, maar tonen tevens de grafische ontwikkeling in de loop der jaren. Van de vroegste versies, getekend door de vaste Porsche-tekenaar Strenger, tot aan de spectaculaire posters uit de jaren zestig en zeventig. Ook Gijs van Lennep komt een aantal malen in beeld. De meest recente posters in het overzicht tonen de successen met de RS Spyder in de American Le Mans Series. Voor Porsche-liefhebbers een onmisbaar boek! Datzelfde, maar dan voor BMW-liefhebbers, mag worden gezegd van BMW M1 - The Story van -opnieuw - Jürgen Lewandowski en Jochen Neerpasch (uitgave: Delius-Klasing, 180 pagina's, ISBN 978-3-7688-2512-2). In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden is dit werk Duitstalig. Het belicht de volledige geschiedenis van de legendarische sportwagen BMW M1. Door de betrokkenheid van Jochen Neerpasch, die als geestelijk vader van de M1 geldt, zijn heel wat "inside stories" opgenomen en dat maakt dit boek bijzonder lezenswaardig. Genoten hebben we van Neerpasch' verhaal over hoe hij ooit na een race in Zolder met een M1 werd aangehouden door de Nederlandse politie en hoe hij toen... De rest van dit verhaal moet u zelf maar lezen. Ook de racehistorie van de M1 in de Procar-serie en tijdens lange-afstandsraces wordt belicht, evenals het ontstaan van de M1 Art Car door Andy Warhol en het recente studiemodel BMW M1 Hommage van Chris Bangle. Zelfs de zeer gezochte originele dikke folder van de M1 is in z'n geheel afgedrukt. Wat ons betreft een van de boeken van het jaar!

wtcc crashed_and_byrned-klein

We hebben het DTM-jaarboek al belicht en kunnen - en willen - dan natuurlijk niet om het WTCC heen. FIA World Touring Car Championship 2008 is de titel van het jaarboek (uitgaveL RSM/KSO, 116 pagina's, geen ISBN-nummer) met teksten van Autosport-redacteuren Edd Straw, Mark Glendenning, Marcus Simmons en Gary Watkins, Eurosport-commentator Martin Haven en freelancers Anthony Rowlinson en Anthony Peacock. Het beeld is afkomstig van Photo4 en de Brit David Lister. Natuurlijk zijn er verslagen van alle races met veel leuke dingen eromheen (een uitgebreid interview met Larini, Rydell, Tarquini en Jörg Müller, gefotografeerd in sepia in jaren-dertig-Pickwick-Club-stijl, uitvoerige profielen van diverse mensen die rondom het WTCC werken) en zoals dat hoort een uitgebreid gedeelte met uitslagen. Oh ja, tekst en foto op de cover zijn inderdaad zoals op bovenstaande afbeelding, namelijk scheef. Daar zal wel iemand over nagedacht hebben. We sluiten dit overzicht af met een pocketboek onder de titel "Crashed and Byrned". Het is het verhaal van de Ierse autocoureur Tommy Byrne, dat hij vastlegde in samenwerking met Formule 1-journalist Mark Hughes (uitgave: Icon Books, 204 pagina's, ISBN 978-1-84831028-5). De ondertitel luidt: "The greatest racing driver you never saw" en het is één groot "what if"-verhaal. Byrne gold begin jaren tachtig als een enorm talent, won alles in de Formule Ford en Formule 3, maar brak nooit door in de Formule 1. Als vervanger van Jan Lammers bij Theodore kon hij geen potten breken en een test met McLaren liep op niets uit. Het verhaal van wat Byrne op en vooral buiten de circuits beleefde, is in geuren en kleuren opgetekend, al wordt zijn rol als losbol af en toe wel wat erg breed uitgemeten. Niettemin een lezenswaardig geheel, dat duidelijk maakt dat je meer moet kunnen dan alleen snel rijden om als coureur succesvol te zijn.

Tot zover een selectie van recent verschenen autosportboeken. Vindt u dit een goed initiatief? Wilt u vaker dergelijke besprekingen lezen? Reageer in de thread "Autosportboeken" op het forum van AUTOSPORT.NL!

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet