Diversen

Div: Boekbespreking Autosport 2008

rene_boeken
Naast schrijven behoort ook lezen tot de favoriete bezigheden van AUTOSPORT.NL-redacteur René de Boer, wiens collectie auto(sport)boeken enige honderden exemplaren omvat.


Zo aan het eind van het jaar wordt de boekencollectie altijd weer uitgebreid met tal van nieuwe publicaties, waarin de belangrijkste evenementen van het voorbije seizoen de revue passeren. Daarnaast verschenen er in de afgelopen maanden andere boeken op autosportgebied, die de moeite waard zijn. AUTOSPORT.NL zet een aantal nieuwe boeken op een rij.

Tekst: René de Boer

formelstory2008tourenwagenstory2008

Allereerst twee bekende publicaties van het Duitse PR-bureau Speedpool uit Hamburg: Formel Story 2008 van Volker Paulun en Lars Krone en Tourenwagen Story 2008 van Helge Gerdes en Thorben Schröder. Het eerste boek (196 pagina's, ISBN 978-3-940672-07-0) is uiteraard voor een groot deel gewijd aan het WK Formule 1, maar ook GP2, Formule 3 Euro Serie, ATS Formule 3 Cup (spectaculaire foto van Shirley van der Lof!), Formule Renault 3.5 en 2.0, Formule BMW Europa, ADAC Formel Masters en andere klasses komen aan bod, inclusief uitslagen. Dat maakt dit boek tot een prima naslagwerk. Het toerwagenboek (106 pagina's, ISBN 978-3-940672-09-4) beleeft inmiddels al zijn 21e editie en het zal weinig verbazing wekken dat de DTM hier in het middelpunt staat. Reportages per race, fraai fotowerk en aardige anekdotes en snapshots, al vinden we vanuit Nederlands perspectief wel dat Christijan Albers iets vaker had mogen voorkomen. Ook WTCC komt op 16 pagina's uitgebreid aan bod, daarnaast is er aandacht voor 24 Uur Nürburgring, VLN en alle Duitse merkencups, wederom afgerond met een uitgebreid gedeelte met uitslagen en eindstanden.

sportwagenstory2008rallyestory2008
Nieuw in de stal van Speedpool is dit jaar Sportwagen Story 2008 van auteur Thomas Voigt (204 pagina's, ISBN 978-3-940672-11-7), maar gezien de verminderde commerciële belangstelling voor deze klasse volgend jaar zou het wel eens bij deze ene uitgave kunnen blijven. Hoe dan ook, het sportwagenboek belicht race voor race de Le Mans Series en de American Le Mans Series, de 24 Uur van Le Mans en daarnaast in overzichten het FIA GT-kampioenschap, FIA GT3 en GT4, ADAC GT Masters, de 24 Uur van de Nürburgring, de Rolex GrandAm-serie, de Porsche Supercup, de Duitse Carrera Cup en de Peugeot Spider Cup. Jammer is dat bij de LMS-races de aandacht vooral beperkt blijft tot de LMP1-klasse en de strijd tussen Audi en Peugeot, we hebben slechts twee foto's van de Van Merksteijn-Porsche en één portretje van Jos Verstappen kunnen ontdekken. In het ALMS-gedeelte is er wel meer aandacht voor de Porsches, al was het alleen al omdat die in Amerika meer vooraan in het veld meereden. Rallye Story 2008 van Andrea Neumeyer verscheen al vijf dagen na de laatste WK-rally in Groot-Brittannië (196 pagina's, ISBN 978-3-940672-08-7) en omvat verslagen van alle WK-rally's met fantastisch beeldmateriaal van McKlein, dat soms bijna van de pagina's knalt! Daarnaast is er aandacht voor de twee belangrijke Duitse rallycategorieën, DRM en DRS, de ADAC Rallye Masters, de HJS Diesel Masters, de Suzuki Rallye Cup en rally-raids. Jammer: Erik Wevers won dit jaar twee keer een DRM-rally (Vogelsberg en Eifel-Rallye) en Dirk Kuipers eenmaal (Lausitz), maar van de Nederlandse gastrijders kon er geen fotootje af.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet