Formule 1

Formule 1: Is de 24 Uur van Le Mans de toekomstdreiging voor de F1?

honda_f1

Het huidige economische klimaat heeft ook de autosportwereld niet onberoerd gelaten. De kredietcrisis en het naderende faillissement van General Motors hebben een domino-effect gesorteerd waaraan ook de autosportwereld en de Formule l niet konden ontsnappen.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: Honda, Toyota, BMW, Ford

Formule 1-cyclus herhaalt zich
Ook zonder kredietcrisis had de Formule 1 waarschijnlijk niet aan de huidige maatregelen kunnen ontsnappen. De huidige economische situatie heeft de Formule 1 wereld keihard met de neus op de feiten gedrukt. Ook zonder crisis was de F1 bewapeningswedloop op termijn niet meer te handhaven geweest. Over het vertrek van Super Aguri maalde niemand. Met het vertrek van Honda stond Bernie Ecclestone voor een voldongen feit. Ofwel, in de reële wereld die in de F1 soms heel ver weg lijkt.

champcar_toyota_motor

Kredietcrisis
De Honda-directie in Japan kreeg de kredietcrisis op een presenteerblaadje aangereikt. Honda Racing F1 met topcoureurs Jenson Button en Rubens Barrichello blonk niet bepaald uit in klinkende resultaten. Zelfs het ex-Ferrari genie Ross Brawn kon daar weinig verandering in brengen. Een weinig opleverende reclameactiviteit wordt dan het blok aan het been van de onderneming. Voor de hoofddirectie van Honda in Tokio het ideale moment om de stekker eruit te trekken.

Alleen F1 schrappen
De voor Honda weinig opleverende F1 reclameactiviteiten werden geschat op een half biljoen dollar per jaar. De F1 activiteiten van Honda worden bijvoorbeeld door alle importeurs wereldwijd gefinancierd. Deze moeten per jaar een X-bedrag van hun reclamebudget voor de F1-activeiten aan het hoofdkantoor in Tokio afstaan. Bij dalende verkopen kan de autosport.nl lezer(es) het plaatje zelf invullen. Honda ziet gelukkig nog duidelijk veel potentieel in de autosport want alle andere activiteiten worden zonder budgetbeperkingen gecontinueerd. Als goed ondernemer heeft Honda alleen de verliesgevende F1 activiteiten terecht geschrapt. Hoe jammer dit ook voor de fans is.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet