V8 Supercars

V8 Supercars: Jamie Whincup wint V8 Supercartitel op Oran Park

De 25-jarige Jamie Whincup stelde met een overwinning in de eerste wedstrijd op Oran Park bij Sydney de V8 Supercar titel veilig. Voor Whincup was het zijn allereerste V8 Supercar titel. In de V8 Supercar series behaalde Team Vodafone de maximale score, zij wonnen het rijderskampioenschap, de Pole Award en de Teams Award.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Ford/Holden Australia

whincup_kampioen_2008
Jamie Whincup is de nieuwe V8 Supercarkampioen in Australie. Eigenlijk behaalde het
Vodafone Triple 8 Team de maximale score.

Whincup sloeg toe in de eerste wedstrijd
Jamie Whincup stelde met een overwinning in de eerste wedstrijd op Oran Park de titel veilig. Whincup nam direct de leiding en liet zich direct tot een duel met de HSV-Holden van Garth Tander verleiden. Whincup: “Ik kwam erg goed weg, de Falcon voelde als een raket aan, maar ik kon het gewoon niet laten om het Garth Tander in gevecht te gaan.” Omdat Tander te vroeg van start gegaan was kreeg de Holden coureur een “drive-through” aan zijn broek. Tander zou uiteindelijk nog als zesde eindigen. Whincup dook in de 8e ronde als eerste voor zijn verplichte stop de pits in en zou daarna de leiding niet meer afstaan. Zijn naaste rivaal Mark Winterbottom was bij een aanrijding in de pits betrokken met Mark Skaife. Winterbottom kreeg voor zijn actie in de pits een drive-through penalty van meer dan 10 seconden aan zijn broek, omdat hij achteruit weggereden was. Voor Mark Skaife, die dit weekend afscheid van de actieve autosport nam was dit een slecht begin van het weekend. Whincup’s teamgenoot Craig Lowndes verloor bij de start door teveel wielspin nogal wat plaatsen maar wist zich in de wedstrijd te herstellen en eindigde als tweede. Kampioen Jamie Whincup: “Wat een fantastisch gevoel. Dit is gewoonweg niet te koop. Alle stukken van de puzzel zijn dit seizoen op zijn plaats gevallen.” In de resterende twee races zou Whincup niet meer scoren. Een technisch defect en een lekke band zouden de kersverse V8 Supercarkampioen parten spelen.

skaife_oran_park
Teleurstellend laatste raceweekend voor Mark Skaife. De veteraan had meer
verdiend.

Garth Tander wint race 2
Garth Tander wist de tweede wedstrijd op zijn naam te schrijven. Vooral in de slotfase zorgden Steven Richards en Russell Ingall voor veel spektakel. Ingall wist aan het slot te profiteren van “druk verkeer” en eindigde met slechts 0.5 seconden achterstand als tweede. Ook de tweede wedstrijd eindigde voor Mark Skaife in een drama. Na een aanrijding met een andere deelnemer viel hij na 38 ronden met een beschadigde wielophanging uit.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet