Formule 2

GP2 Asia: Kamui Kobayashi wint hoofdrace Dubai, Van der Garde vierde

gp2_giedo_dubai_r1

Met een ruime voorsprong van bijna 15 seconden op Davide Valsecchi en Roldan Rodriquez heeft Kamui Kobayashi de hoofdrace in Dubai gewonnen. Met dit resultaat heeft de snelle Japanner ook de leiding in het kampioenschap overgenomen. Giedo van der Garde viel met een vierde plaats net buiten het podium, Renger van der Zande werd elfde, Yelmer Buurman en Chris van der Drift vielen allebei uit.

Tekst en foto's: PR

Al direct bij de start pakte Kobayashi de leiding en sloten Valsecchi en Rodriquez aan. Van der Garde lag na de eerste ronde zesde, Yelmer Buurman reed daar enkele posities achter en Renger van der Zande had het in de beginfase erg moeilijk, hij viel in de eerste ronde terug naar een zeventiende plek maar kon zich later in de race gestaag naar voren knokken.

Chris van der Drift viel uit met technische problemen en ook Yelmer Buurman haalde de finish niet. De vice-kampioen van de Superleague Formula werd halverwege de race van achteren getorpedeerd door Diego Nunes, die over het achterwiel van Buurman werd gelanceerd. Nunes kwam met de schrik vrij en ook Buurman bleef gelukkig ongedeerd, maar beide auto’s konden niet meer verder.

Na de pitstops leek Rodriguez de zege nog te kunnen wegkapen bij Kobayashi, hij passeerde de Japanner maar kon niet bij hem wegkomen. Kobayashi kon hem enkele ronden later passeren en vervolgens liep hij weg om de race verder onbedreigd uit te rijden.

Giedo van der Garde behaalde in de eerste race in Dubai zijn doelstelling en kan zijn eerste punten in de GP2 Asia Series bijschrijven. Hij kon zich prima meten met de gevestigde orde, ondanks een compleet gebrek aan ervaring op het circuit van Dubai.

giedo_vd_garde_helm

"Ik had een prima start en kon gelijk een positie goedmaken", zei Van der Garde. "In de eerste paar ronden had ik vrij veel overstuur, maar dat werd al gauw minder en daarna voelde de auto erg goed aan. Ik reed het gat naar Vitaly Petrov snel dicht en heb even een mooi gevecht met hem gehad, maar ik kwam hem niet voorbij. M'n pitstop was goed, maar al snel merkte ik dat de voorbanden helemaal versleten waren. Daardoor waren de laatste tien ronden erg moeilijk. Maar Petrov had het nog zwaarder dan ik en dus kon ik hem in de slotfase nog voorbij steken."

"Ik ben erg tevreden met dit resultaat, het team ook, en het biedt ook een goede uitgangspositie voor de race van morgen. De top-acht wordt omgedraaid voor de startopstelling en dus start ik als vijfde. Als we morgen weer in de punten rijden, zou dat geweldig zijn."

De sprintrace begint zaterdag om 10.00 uur Nederlandse tijd en is om 11.00 uur te zien via Eurosport 2.

GP2, Grand Prix Verenigde Arabische Emiraten
Race 1, vrijdag 5 december 2008
1. Kamui Kobayashi, DAMS, 1:00:26.439
2. Davide Valsecchi, Durango, op 14.378
3. Roldan Rodriguez, Piquet GP, op 15.540
4. Giedo van der Garde, iSport Int, op 19.403
5. Vitaly Petrov, Campos, op 27.541
6. Sergio Perez, Campos, op 29.034
7. Jerome d`Ambrosio, DAMS, op 34.012
8. Sakon Yamamoto, ART GP, op 36.080
9. Javier Villa, Super Nova Int, op 52.219
10. Luiz Razia, Trust Team Arden, op 56.955
11. Renger van der Zande, Trust Team Arden, op 58.743

Uitgevallen:
22. Yelmer Buurman, Ocean Racing Technology, op 19 ronden
24. Chris van der Drift, Trident Racing, op 20 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet