V8 Supercars

V8 Supercars: Tom Walkinshaw in opspraak?

A.s. weekend neemt de Australische racelegende Mark Skaife in Oran Park definitief afscheid van de actieve autosport. Mark Skaife schreef met Holden geschiedenis op Bathurst. Hij wist de legendarische toerwagenwedstrijd op Mount Panorama liefst vijfmaal evenals het V8 Supercarkampioenschap. Rondom het afscheid van de legendarische Skaife lijkt door toedoen van voormalig Arrows F1 teambaas Tom Walkinshaw een behoorlijke schaduw te liggen hoewel dit pertinent door zowel Holden als Mr. Walkinshaw himself wordt ontkend.

Tekst Willem J. Staat
Foto;s GM/Holden

skaife_portert_2008
Vijfvoudig Bathurst winnaar en V8 Supercarkampioen
Mark Skaife. Weer een slachtoffer van Tom Walkinshaw
of een slecht zakenman?

Schaduw rondom afscheid Mark Skaife
Na het verlies van Bathurst werd Mark Skaife door Holden onder druk gezet om afscheid te nemen van de actieve autosport. Een blunder van Skaife kostte Holden een goede klassering en de overwinning. Kort daarna maakte men bij Holden bekend dat Mark Skaife na Oran Park a.s. weekend definitief afscheid van de actieve autosport neemt. Skaife, tevens eigenaar van het Holden Racing Team, zorgde aan de vooravond van Oran Park deze week voor behoorlijke krantenkoppen.

In de Australische media verschenen de afgelopen dagen berichten dat Skaife en zijn familie noodgedwongen in een huurhuis met drie families is ingetrokken en dat hij zijn huis had moeten verkopen. Volgens verschillende berichten lijkt het erop dat Mark Skaife al zijn bezittingen aan Tom Walkinshaw verspeeld heeft. Skaife Sports, eigendom van Mark Skaife, zou niet in staat om een lening van ruim 2 miljoen Euro aan Tom Walkinshaw terug te betalen. Saillant detail is dat Skaife zijn huis verkocht in een periode dat er met Real Racing, eveneens eigendom van Tom Walkinshaw, financiële transacties plaatsvonden om vermoedelijk schulden af te lossen.

Voormalig Arrows F1 teambaas Walkinshaw, die in het verleden ook al eens eigenaar was van het Holden Racing Team sloot vorig jaar een deal met Skaife Sports, waardoor hij mede-eigenaar van het team werd en Skaife zijn schulden kon aflossen. Walkinshaw ontkent in de media alle beschuldigingen dat hij Skaife door enorme prijsverhogingen van zijn bedrijf ten gronde gericht zou hebben. Walkinshaw Performance is o.a. verantwoordelijk voor de engineering en de motoren van het team. Volgens Walkinshaw is Skaife het slachtoffer geworden van een sponsor die niet op kwam dagen. Van een dispuut was er volgens een perscommuniqué geen sprake. De Australische V8 Supercar-organisatie denkt er echter anders over.

Autosport.nl kreeg gisteren van Holden een persbericht in handen waarin van de “samenwerking” tussen Mark Skaife en TWR melding werd gemaakt en dat Skaife in de toekomst als “ambassadeur” voor het merk actief zal zijn. De Australische V8 Supercarorganisatie kan de “overname” door Walkinshaw nog blokkeren. Zij voelen er weinig voor dat Walkinshaw ooit nog een compleet Racingteam in handen heeft. Het HSV Holden Team, dat eigendom van de Kelly familie is, verbreekt voor 2009 haar banden met TWR en heeft gekozen voor de logistieke inbreng van oud HB F1-coureur Larry Perkins.

skaifeactie_2006
A.s weekend komt Mark Skaife voor het allerlaatst in actie. Zijn afscheid van de
V8 Supercars had hij zich waarschijnlijk iets anders voorgesteld.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet