Diversen

Div: Audi maakt sportprogramma voor 2009 bekend

essen_1
Wel in Essen, maar geen officieel nieuws: Christijan Albers deelt handtekeningen uit

Christijan Albers was wel naar Essen gereisd, gisteren, om een bezoek te brengen aan de Essen Motor Show. Samen met Mark Ogertschnig, PR-manager van de Nederlandse Audi-importeur Pon en Wim Moesbergen, productmanager Audi A8, was Albers ook op de stand van Audi aanwezig, maar in tegenstelling tot de andere coureurs die er waren, werd hij tijdens de persconferentie niet op het podium geroepen. Velen hadden verwacht dat Albers in Essen als één van de Audi-fabrieksrijders zou worden gepresenteerd, maar dat bleek niet het geval. Toch zijn Albers' kansen nog niet verkeken, zo begreep AUTOSPORT.NL in Essen. Audi kondigde er traditioneel het autosportprogramma voor het komende seizoen aan. Uiteraard verdedigt het merk de titel in de DTM en staat ook de 24 Uur van Le Mans weer op het programma. Daarnaast gaat er geracet worden met de GT3-versie van de Audi R8 ter voorbereiding op een klantensportprogramma in 2010. Of Audi ook aan de American Le Mans Series gaat deelnemen, staat nog niet vast. Deelname aan de Le Mans Series in Europa is in ieder geval geschrapt.

Tekst: René de Boer
Foto's: Rebocar Automotive Productions, Audi AG

"Ik weet het ook niet, ik moet maar afwachten." Christijan Albers was duidelijk teleurgesteld dat hij niet bij de rijders hoorde die in Essen tijdens de Audi-persconferentie op het podium werden geroepen. Dat hij dit jaar meer dan goede dingen heeft laten zien met de Audi A4 uit 2006 is bij Audi zeker ook niet onopgemerkt gebleven, en zijn uitstekende première met de Audi R10 TDI sportwagen in de ALMS-finale op Laguna Seca heeft Albers' kansen zeker ook ondersteund. Audi heeft echter op dit moment gewoon teveel rijders in het kader en of er voor hem nog een opening ontstaat, hangt vooral af van de vraag of Audi ook nog een volledig programma gaat rijden in de American Le Mans Series, waarin het merk in de afgelopen jaren oppermachtig was.

"Door met de huidige rijders en teams in DTM"
Audi won de afgelopen twee jaar de kampioenstitel in de DTM en sportdirecteur dr. Wolfgang Ullrich verklaarde dat het de bedoeling is om door te gaan met de huidige rijders en teams. Dat betekent dat, zoals de zaken nu liggen, titelverdediger Timo Scheider, Mattias Ekström, Martin Tomczyk en Tom Kristensen opnieuw uitkomen voor het team Abt met een verbeterde versie van de kampioensauto van dit jaar, die de aanduiding R14 plus krijgt. Markus Winkelhock, Oliver Jarvis, Alexandre Prémat en Mike Rockenfeller zouden dan opnieuw met een "Jahreswagen" gaan rijden, verdeeld over de teams Phoenix en Rosberg, en omdat er nu eenmaal een dame bij moet, zal ook Katherine Legge wel aan boord blijven.

essen_3
Volop belangstelling voor de Audi-persconferentie in Essen

Audi R15 TDI: Nieuwe sportwagen voor 2009
Dat Audi, gelet op de snelheid van concurrent Peugeot, voor 2009 een nieuwe sportwagen zou gaan bouwen, werd al in een vroeg stadium gedurende het afgelopen LMS-seizoen duidelijk. Die auto wordt aangeduid als R15 TDI en zal in maart 2009 zijn wedstrijddebuut beleven tijdens de 12 Uur van Sebring ter voorbereiding op de 24 Uur van Le Mans, waar Audi wederom met drie auto's wil aantreden. Verdere details wilde dr. Ullrich nog niet onthullen, behalve dat de motor "lichter en kleiner" is, in lijn met de nieuwe reglementen van de ACO.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet