Formule 1

Formule 1: Barrichello: ‘Als ik Schumacher niet voorbij had gelaten, was ik ontslagen’Als je ‘De schande van Oostenrijk’ zegt, weten veel Formule 1-fans direct waarover het gaat. De opzichtige wijze waarop Rubens Barrichello tijdens de Oostenrijkse GP van 2002 zijn toenmalige teamgenoot bij Ferrari in de laatste bocht liet passeren. ‘Rubinho’ komt ruim zes jaar na dato terug op de zaak. "Ik moest Michael Schumacher wel voorbij laten, anders was ik door Ferrari ontslagen.’’

Rubens Barrichello reed vanaf 2000 zes seizoenen bij de vermaarde Italiaanse renstal. In de periode dat ploegmaat Michael Schumacher de F1-titels aan elkaar reeg, moest ‘Rubinho’ overduidelijk een rol in de schaduw spelen. Zelfs toen hij in 2002 tijdens de Grote Prijs van Oostenrijk riant aan de leiding ging.

Kampioenschap 'Schumi' heilig
Volgens de Braziliaan meldde de Ferrari-leiding dat Schumacher de extra punten bij een zege bijzonder hard nodig had voor het kampioenschap. Acht ronden voor de finish kreeg Barrichello voor het eerst te horen van de opgelegde teamorders. Per rondje dat verstreek en dat Rubinho aan de leiding bleef, verscherpte de conversatie tussen rijder en leiding. Toen Barrichello maar op kop bleef, kreeg hij te horen: ‘Denk aan je contract Rubens’. "Met andere woorden: als ik niet geluisterd zou hebben, was ik ontslagen’’, vertelde Rubens voor de Braziliaanse tv.

Boek
Het is overigens niet voor het eerst dat Barrichello over de situatie verhaald. Begin 2007 was hij bij het Braziliaanse programma Arena SporTV reeds ingegaan op de zaak. De coureurs met de meeste verreden Grote Prijzen achter zijn naam is van plan om in de toekomst een boek te schrijven over zijn Ferrari-jaren. Barrichello zegt met bewijzen te komen dat Michael Schumacher van de opgelegde teamorders op de hoogte was. De zevenvoudig wereldkampioen uit Duitsland heeft dat altijd ontkend.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet