V8 Supercars

V8 Supercars: Zeges voor Todd Kelly en Jamie Whincup in Tasmanie

Afgelopen weekend de voorlaatste wedstrijd van het spectaculaire Australische V8 Supercarkampioenschap in Symmons Plain in Tasmanië plaats. Holden-coureur Todd Kelly won afgelopen zaterdag de eerste wedstrijd, terwijl Jamie Whincup met twee zeges weer een stap dichterbij de titel kwam. Voor Whincup was het zijn zesde overwinning dit seizoen. Ook is Whincup de zevende rijder in 50 jaar die met een vierde achtereenvolgende “overall” zege naar huis gaat.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Holden/Ford Australia

jamie_whincup_pt
Bijna V8 Supercarkampioen, Janie Whincup

Jamie Whincup dicht bij de titel
Het Vodafone Tiple Eight team behaalde op Symmons Plains tijdens de tweede en derde wedstrijd van het V8 Supercarkampioenschap met Jamie Whincup en Craig Lowndes twee dubbeloverwinningen. De 25 jarige Whincup lijkt dit seizoen op zijn eerste V8 Supercartitel af te stevenen. Alleen FPR-merkgenoot Mark Winterbottom lijkt met 2975 punten t.o.v. de 3208 van Whincup nog een bedreiging te vormen. Holden-coureur Garth Tander werd in Tasmanië voor de titelstrijd uitgeschakeld. Over veertien dagen wordt de titelstrijd op het circuit van Oran Park bij Sydney beslist.

Prachtige zege Todd Kelly
Tijdens de eerste wedstrijd zorgde Holden-coureur Todd Kelly voor gigantisch veel spektakel. Op een nat circuit behaalde Kelly zijn eerste zege dit seizoen. Vanuit een tiende positie wist de Holden-coureur zich snel richting koplopers te werken en greep in de 11e ronde de leiding. In de 23e ronde ging Kelly evenals vele anderen voor regenbanden de pits in. Daarna volgde een felle strijd met de leiders in het kampioenschap, Jamie Whincup en Mark Winterbottom. Vijftien ronden voor het einde nam Kelly definitief de leiding met Whincup en Winterbottom in zijn kielzog. Voor Kelly was het de eerste overwinning sinds Philipp Island in 2007 en de allereerste voor het team van Jack Daniels Racing in de V8 Supercarseries voor het team van voormalig HB F1 coureur Larry Perkins, die zijn teamlicentie vanwege de economische crises overigens in de aanbieding heeft gedaan. Ook won het team in 2006 de niet voor het kampioenschap meetellende wedstrijd voorafgaande aan de Grand Prix. Todd Kelly: “Dit was wel een heel bijzondere overwinning. Voor ons is het een fantastisch resultaat. Voor mij is dit bijna hetzelfde gevoel als het winnen van Bathurst.”

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet