A1GP

A1GP: Flauwe straf houdt Nederland van podium


Bleekemolen in het gedrang
De Brit Danny Watts heeft op de tweede plaats een erg slechte start van de hoofdrace, hij valt gelijk terug naar plaats vijf. Jeroen Bleekemolen heeft ook geen geweldige start en hij wordt op de huid gezeten door Narain Karthikeyan. De Indiër en de Nederlander komen met elkaar in aanraking, waarbij Karthikeyan in de rondte gaat en in het gras stil komt te staan. Een erg ongelukkig weekend dus voor Team India, dat na het rechte stuk in de sprintrace in de hoofdrace slechts iets verder komt, tot bocht 1. Jeroen Bleekemolen loopt geen grote schade aan, al geeft hij wel aan dat zijn auto wat vreemd aanvoelt. Omdat ook Team Zwitserland spint en uitvalt komt de safetycar op de baan.

Pech voor toplanden
Fairuz Fauzy had al een goede start, ook de herstart van de Maleisiër is weer prima. Hij zit achter Libanon en remt hem uit in de eerste bocht. Nu wil Team Groot-Brittannië voorbij aan Libanon, maar de twee schieten er samen vanaf. Bleekemolen kan profiteren en pakt de vierde plaats. Danny Watts valt ver terug, maar het wordt nog erger als hij in het gedrang zijn voorvleugel verliest en een lange weg terug naar de pits moet maken. De voorvleugel wordt eraf gereden door Duval, die daarbij een lekke band oploopt. Na de uitvalbeurt van Zwitserland is het de prominente landen tot dusver niet echt gegund.

Subtop in de pits
Zodra het eerste pitstopwindow opent is er gelijk een mooie strijd gaande. De twee koplopers Ierland en Portugal blijven buiten, maar de groep daarachter gaat bijna geheel naar binnen. Nummer drie Maleisië heeft geen geweldige stop, maar heeft net genoeg marge om Jeroen Bleekemolen achter zich te houden. Daarachter heeft Ho Pin Tung een prima stop, hij passeert zowel de Amerikaan Andretti als de Libanees Morad. Marco Andretti laat zich echter niet piepelen en pakt een ronde en een aantal pogingen later Ho Pin Tung weer terug. Tung heeft het moeilijk op dit nieuwe setje banden, want waar Andretti zomaar wegrijdt, sluiten Morad en Martin snel aan.

Wedstrijdleiding geeft Nederland flauwe start
Jeroen Bleekemolen was aan een goede race bezig en reed op een veelbelovende vierde plaats. Daar steekt de wedstrijdleiding echter een stokje voor, want zij geven Team Nederland een drivethroughpenalty voor de startbotsing met Team India. Een erg flauwe start voor een ongeluk dat toch minder ernstig was dan bijvoorbeeld de onbestrafte aanrijding van Adrian Zaugg met Fairuz Fauzy in de sprintrace. Bleekemolen is begrijpelijk woedend en ziet zijn race in duigen vallen. Vanaf plaats veertien is er weinig eer te behalen, al blijft er altijd hoop op regen of een gunstige safetycar.

Maleisië de weg kwijt
Fairuz Fauzy komt met nog achttien ronden te gaan de pits in, maar niemand weet waarom. De Maleisiër die op podiumkoers lag stopt voor de pitbox en wordt weer snel weggestuurd. Hij valt echter ver terug, tot achter Bleekemolen. Als de Nederlander niet was gestraft had hij nu derde gelegen, maar ja; as is verbrande turf en as de as breekt valt de kar.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet