A1GP

A1GP: Flauwe straf houdt Nederland van podium

Jeroen Bleekemolen had in de hoofdrace in Maleisië zicht op het podium, totdat de wedstrijdleiding hem heel flauw bestrafte voor een startcrash met India. Terwijl ogenschijnlijk zwaardere aanrijdingen onbestraft bleven moest Bleekemolen een rondje maken door de pits en reed hij een onmogelijke inhaalrace. De Nederlander kwam uiteindelijk een tiende tekort voor plaats zeven, maar kwam briesend over de finish. De winst in de hoofdrace ging naar een oppermachtige Adam Carroll. De sprintrace werd van start tot staart geleid door Neel Jani, Nederland werd zesde.

Tekst: Daan Jeuken

Pre-start-crash
De sprintrace lijkt van start te gaan, maar omdat de rode lampen nog niet uitgaan wordt er nog geen gas gegeven. De Indiër Karthikeyan gaat even op het gas, maar moet dan weer remmen omdat de mensen voor hem nog niet van start gaan. Dat verwachten zijn achtervolgers niet en USA en Brazilië rijden vol achterop de Indische bolide. Veel schade, drie gestrande auto's en de startlichten nog steeds op rood. De start wordt uitgesteld tot de wrakken zijn weggehaald.

Groot-Brittannië haakt af
Voor de start van de sprintrace valt ook Groot-Brittannië af; John Watts heeft alle snelheid verloren en hij kan niets anders dan terugsukkelen naar de pits. De tweede poging tot een start verloopt wel veilig en iedereen komt de eerste bocht door. Team Mexico heeft moeite met het tempo en Garza wordt eerst al gepasseerd na een mooie actie van Jeroen Bleekemolen. Daarna gaat ook Adrian Zaugg in de aanval, maar omdat hij zich een beetje verremt schiet de thuisrijder Fauzy voorbij aan beide heren. Zaugg vecht zich weer terug, maar zet zijn auto daarbij behoorlijk lomp tegen die van Fauzy aan. De Maleisiër loopt bij deze aanrijding een lekke band op en valt helemaal terug voordat de pits is bereikt.

Nederland pakt plaatsje met late stop
Met nog zes ronden te gaan gaat het window open voor de verplichte pitstops. De leider blijft op de baan, achtervolgers Frankrijk en Nieuw-Zeeland gaan de pits in. De stop van Frankrijk verloopt moeizaam en Duval verliest een plaats aan Earl Bamber. De Nieuw-Zeelander zet zijn auto echter wel erg brutaal voor de Franse. Om een tijdstraf te voorkomen geeft Bamber daarom de plaats weer terug. Een ronde na zijn achtervolgers komt ook Zwitserland binnen en daarmee ligt Team Nederland op kop - als enige nog niet gestopt zijnde. Als allerlaatste gaat Bleekemolen naar binnen en met een vlotte stop komt hij voor Team Italië weer de baan op. De zesde plaats is nu Nederlands deel.

Uitslag sprintrace
1. Zwitserland, 11 ronden
2. Frankrijk, op 9.912
3. Nieuw-Zeelenad, op 11.813
4. Portugal, op 12.453
5. Ierland, op 13.205
6. Nederland, op 15.399
7. Italië, op 19.947
8. Australië, op 21.437
9. Zuid-Afrika, op 27.674
10. China, op 29.492
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet