NASCAR

NASCAR: Hattrick voor Jimmie Johnson. Carl Edwards wint Homestead

Hendrick Motorsports-coureur Jimmie Johnson is er gisteren op Homestead in geslaagd om de legendarische Cale Yarborough te evenaren. Die schreef exact dertig jaar geleden in drie achtereenvolgende jaren de NASCAR-titel op zijn naam. Johnson slaagde er op Hoestend eveneens voor het derde achtereenvolgende jaar in de Chase naar de Cup naar zich toe trekken.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR/Autostock/IMS

edwards_feliciteert
Sportief feliciteert Carl Edwards Jimmie Johnson als eerste met het behalen van
zijn derde NASCAR-titel.

Johnson wint Chase naar de Cup
Voor de derde achtereenvolgende maal heeft Hendrick Motorsports-coureur Jimmie Johnson de Chase naar de Cup op zijn naam geschreven. In principe had Johnson op Homestead aan een 36e plek voldoende om de titel veilig te stellen. Op Homestead gingen het team van Hendrick Motorsports en Jimmie Johnson op safe. Johnson kwalificeerde zich als 30e en wist zich langzaam naar voren te werken. In de 125e ronde reed Johnson voor het eerst in de Top 10. Na een neutralisatie in de 200e ronde kwam Johnson voor het eerst aan de leiding. Om te voorkomen dat Johnson in de slotfase zonder brandstof zou vallen, haalde het team hem in de 253e ronde voor een snelle brandstofstop binnen. Johnson: “Wij wilden geen enkel risico nemen en beëindigde de wedstrijd als 15e. Ruim voldoende voor de derde achtereenvolgende titel. Daarmee evenaarde hij teamgenoot Jeff Gordon en legendarische namen als Richard Petty, Dale Earnhardt Sr., Darrell Waltrip, David Pearson, Lee Petty en Cale Yarborough. Een formidabele prestatie waarvan de voormalige offroadracer nooit had durven dromen.

johnson_kampioen_2008
Drievoudig kampioen Jimmie Johnson blijft een bescheiden
mens.

Johnson blijft bescheiden
Hoewel het kampioenschap theoretisch eigenlijk al beslist was weigerde Johnson er van tevoren over te spreken. “Je moet het eerst doen en ten tweede is het niet aan mij om hier historische betekenis aan te hechten. “ De 33-jarige Johnson: “Ik denk dat ik het pas meer waardeer als mijn carriere achteruit gaat of wanneer ik stop.” In tegenstelling tot andere grote NASCAR namen is de media er nog steeds niet in geslaagd om Johnson een bijnaam toe te bedelen. Dale Earnhardt noemden ze “The Intimidator”, Jeff Gordon “Wonder Boy” en Richard Petty was: “The King”. “Misschien ben ik wel de ezel uit El Cajon” die er nog steeds een kick van krijgt als mensen om zijn handtekening vragen” grapte Johnson de vorige week, om er snel aan toe te voegen dat hij nog steeds zichzelf is. Het team van Hendrick Motorsports won de afgelopen jaren maar liefst acht keer de NASCAR titel!

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet