Formule 3

F3: Carlo van Dam op pole-position in Macau

macau44
Een TOM's-rijder en een ex-TOM's rijder: Carlo van Dam en Tom Coronel na de kwalificatie

Carlo van Dam start morgen vanaf de pole-position in de Formule 3-kwalificatierace in Macau. Op het 6,12 kilometer lange stratencircuit reed hij in de allerlaatste minuut van de tweede kwalificatie de snelste rondetijd van 2.11,846 en veroverde daarmee als eerste Nederlander in de historie van de prestigieuze Formule 3-Grand Prix de pole. Renger van der Zande wist zich in de slotfase van de traditioneel turbulente kwalificatie flink te verbeteren en kwalificeerde zich als zevende.

Tekst: René de Boer
Foto: Rebocar Automotive Productions

De eerste die Carlo van Dam in het parc fermé feliciteerde met zijn trainingssucces was Tom Coronel, die de kwalificatie volgde op de TV-schermen in de pitbox van Carlo van Dams team TOM’s Toyota, waarvoor ook Coronel in zijn Formule 3-tijd uitkwam. Van Dam was blij met zijn succes: “Ik wist gisteren al dat er nog wat meer in zit en dat is er vandaag uitgekomen, al had ik natuurlijk na de laatste restart wel het nodige geluk, dat ik vroeg de pits uitwas en mijn ronde kon afmaken en niet in die opstopping vast kwam te zitten.”

De rijders deden er ditmaal opmerkelijk lang over voordat er een zodanige crash geproduceerd werd dat de sessie moest worden afgebroken, maar zoals alle klassen vandaag lukte het uiteindelijk ook in de Formule 3: na een dik half uur crashte Jules Bianchi bij het uitkomen van de laatste bocht, waarop de sessie werd gestaakt. Op dat moment voerde Mortara de ranglijst aan. Na de herstart verbeterde Carlo van Dam zijn snelste rondetijd naar 2.12,032, waarmee hij eerste was, maar korte tijd later reed Sam Bird als eerste dit weekeinde onder de 2.12 met zijn tijd van 2.11,988.

Met nog drie minuten te gaan was er opnieuw een rode vlag als gevolg van een crash van de Italian Cozzolino, eveneens in de laatste bocht. Nadat de sessie al was afgelopen, knalde Coletti in de vangrails bij de hairpin, waarbij hij een flinke opstopping veroorzaakte. Carlo van Dam was er al door en verbeterde zijn tijd naar 2.11,846, waarmee hij als eerste Nederlander in de historie van de Formule 3-race van Macau de pole-position veroverde.

“Nu is het belangrijkste morgen vooraan te blijven en een goede uitgangspositie voor zondag te vinden, maar ik heb er wel vertrouwen in”, aldus Van Dam. De Brit Sam Bird, die op de baan de op één na snelste rijder was, verloor zijn tweede startplek, omdat hij in de vrije training in de ochtend niet was binnengekomen om zijn auto te laten wegen. Als straf wordt hij drie plaatsen naar achteren gezet, zodat hij morgen als vijfde start. Op één na snelste is daarmee Van Dams teamgenoot Keisuke Kunimoto, zodat de eerste startrij volledig in handen van het TOM’s-team is. Edoardo Mortara start als derde en beste rijder uit de Euroserie, gevolgd door routinier Roberto Streit, die speciaal voor de race in Macau een eenmalige Formule 3-terugkeer maakt bij het team Räikkönen-Robertson Racing.

Renger van der Zande reed de zevende tijd. “Ik kreeg geen goede slipstream, wat hier waarschijnlijk grotendeels de halve seconde verklaart die ik tekort kwam. Bovendien is het verschil tussen de Toyota- en de Mercedes-motor hier wel heel groot. Met name in het gedeelte boven in de stad trekt die Toyota zó weg”, verklaarde de Nijmegenaar.

Uitslag:
1. Carlo van Dam, Ned, Dallara-Toyota F308, 2.11,846
2. Sam Bird, GBr, Dallara-Mercedes F308, 2.11,988
3. Keisuke Kunimto, Jap, Dallara-Toyota F308, 2.12.039
4. Edoardo Mortara, Ita, Dallara-Volkswagen F308, 2.12,044
5. Roberto Streit, Bra, Dallara-Mercedes F308, 2.12,061
6. Roberto Merhi, Spa, Dallara-Mercedes F308, 2.12,369
7. Renger van der Zande, Ned, Dallara-Mercedes F308, 2.12,402
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet