Formule 3

F3: Beide Nederlanders in top vijf in Macau

macau26
Deden het goed in Macau: Carlo van Dam (links) en Renger van der Zande

De eerste kwalificatie voor de Formule 3 in Macau was weer zo’n typische Macau-sessie: drie keer moest de rode vlag worden gehanteerd, nadat rijders in de vangrails of in de banden geraakt waren. Onze landgenoten deden het goed: Carlo van Dam kwalificeerde zich voorlopig als tweede, Renger van der Zande reed de vijfde tijd. Maar zoals meestal zullen de tijden in de tweede kwalificatie morgen nog wel verbeterd worden.

Tekst: René de Boer
Foto: Rebocar Automotive Productions


De eerste veroorzaker van een rode vlag was de Brit James Jakes, die tijdens de finale van de Formule 3 Euro Serie, drie weken geleden op Hockenheim, al zwaar crashte en nu met het chassis van kampioen Nico Hülkenberg rijdt. In Macau ging Jakes er ook hard af en het is te hopen dat ze bij ART voldoende reserve-onderdelen ingepakt hebben. De tweede schade-kandidaat was de Italiaan Nicola de Marco, die in Macau bij het Italiaanse RC Motorsport rijdt. De derde rode vlag kwam nadat de Japanner Masaki Matsushita in de rondte ging en de Italiaan Edoardo Mortara zijn midden op de baan stilstaande auto niet meer kon ontwijken.

Mortara had al vroeg in de sessie een snelle rondetijd neergezet, die door niemand in het 29 auto’s sterke veld kon worden verbeterd. Tijdens zijn laatste ronde was hij opnieuw een stuk sneller, maar door de aanrijding met Matsushita bleef het bij zijn oorspronkelijke snelste tijd van 2.12,416 minuten. Carlo van Dam reed de tweede tijd en zei: “Ik ben wel tevreden. De auto voelt goed aan, het team had me de opdracht meegegeven om het vandaag nog rustig aan te doen, dus dat heb ik gedaan.” Renger van der Zande reed de vijfde tijd en meldde: “We zitten er lekker bij, al hebben we voor morgen nog wel wat werk te verzetten. Ik heb maar één setje nieuwe banden gebruikt, dus we hebben er nog genoeg over.” Morgenochtend is er eerst nog een vrije training, waarna morgenmiddag in de tweede kwalificatie definitief de startplaatsen zullen worden verdeeld.

Uitslag:
1. Edoardo Mortara, Ita, Dallara-Mercedes F308, 2.12,416
2. Carlo van Dam, Ned, Dallara-TOM’s Toyota F308, 2.12,772
3. Roberto Streit, Bra, Dallara-Mercedes F308, 2.13,153
4. Brendon Hartley, NZl, Dallara-Mercedes F308, 2.13,348
5. Renger van der Zande, Ned, Dallara-Mercedes F308, 2.13,607
6. Jaime Alguersuari, Spa, Dallara-Mercedes F308, 2.13,669

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet