DNRT

DNRT: ADPCR: Harry Verkerk kampioen Porsche 944 Basic Cup

Harry Verkerk en Jafeth Molenaar 157 punten, Gunter Nuyts 156 en Milko Mebus 152 punten. Dat was de ongelofelijk spannende uitgangspositie voor de dubbele finalerace van de Porsche 944 Basic Cup, op 18 oktober op Circuit Park Zandvoort. Uiteindelijk prolongeerde Harry na een hectische racedag zijn titel. Gunter werd gekroond tot Rookie of the Year.

Tekst: PR. Fotografie: Youri racefoto's

Harry maakte het ongewild erg spannend door in de eerste race in de opwarmronde stil te vallen, zijn auto toch weer aan de praat te krijgen en vervolgens achteraan van start te gaan. De eerste race stond verder helaas in het teken van schade aan de auto’s van Frank van Deudekom, Björn Meulendijks en Sylvester van Blijenburgh. Zij moesten de tweede race missen.
In de tweede race maakte Harry zijn reputatie waar. Van bijna achteraan baande hij zich een weg naar voren. Met een zege in de beslissende tweede race verzekerde hij zich toch nog van het kampioenschap. Jafeth Molenaar eindigde als tweede in de eindstand, voor Gunter Nuyts die de Rookie-titel won.

Thriller-racedag

harry-verkerk-480
Toch nog kampioen na een zenuwslopende dag: Harry Verkerk

Verkerk begon de eerste race vanaf de vierde startplaats. Milko, Jafeth en gastrijder Jack Heijthuizen stonden voor hem op de startgrid.
Na een extra opwarmronde begon de auto van Harry te ‘hikken’. “Daar had ik tijdens de kwalificatietraining ook al last van. Ik dacht toen dat ik met te weinig benzine reed”, vertelde hij. Na het Scheivlak viel de auto helemaal stil. Harry: “Mijn eerste reactie was dat ik het kampioenschap nu wel kon vergeten. Mijn auto werd door de marshals achter de vangrail geduwd. Ik kon het niet verkroppen dat mijn auto het niet meer wilde doen en ik dook daarom onder de motorkap.” Na enkele controles startte de motor wonder boven wonder opeens. “Ik sprong achter het stuur en reed snel naar de start, maar daar aangekomen was iedereen al vertrokken. Ik heb daarna mijn eigen race gereden, tussen neus en lippen door mijn snelste tijd verbroken met een 2:07.1, waarna ik als laatste over de finish kwam.”

Super-inhaalrace

Harry moest in de tweede race goed presteren om toch nog kampioen te worden. “Jafeth had de beste kaarten in handen aangezien hij als tweede, achter gastrijder Jack, mocht starten. Ik was onzeker over het aantal punten dat ik nodig had om toch nog kampioen te worden en ik nam mij daarom voor om zo snel mogelijk naar de kop van het veld te rijden.”
Na een allesbehalve goede start werkte Harry zich snel en succesvol door het veld naar voren. Harry kon alleen Jack niet te grazen nemen. Met zijn zesde plaats in het dagklassement stelde hij de titel veilig. Volgend jaar gaat hij niet proberen om zijn kampioenschap nogmaals te prolongeren.

Tweede plaats voor Jafeth

jafeth-molenaar-480
Jafeth: Oranje boven

Jafeths kwalificatie verliep goed. “In het begin had ik veel last van deelnemers die heel langzaam op de ideale lijn reden. Ik heb toch nog twee redelijk vrije rondjes kunnen rijden, waardoor ik mij achter Jack en Milko als derde kwalificeerde.”
De start van Jafeth verliep goed. “Ik was Milko al voor de Tarzanbocht voorbij en sloot aan achter Jack. Toen iets later met code 60 werd gevlagd, namen Jack en ik gas terug. Milko deed dat niet, waardoor mijn achterbumper voor de tweede maal dit seizoen gemodificeerd werd.”
Jafeth was onder in de indruk van de schade die hij in de Tarzanbocht zag. “Toen we onder code 60 de Tarzanbocht passeerden was ik opgelucht dat iedereen heel naast de auto stond.”
Na de herstart kwam Jafeth als tweede, achter Jack, over de finish.
In de tweede race moest hij Harry laten passeren, met een derde plek als resultaat.
“Ik heb het seizoen als gezellig en sportief ervaren”, blikte Jafeth terug. “In de eerste wedstrijd van de laatste racedag heb ik mijn persoonlijk snelste ronde verbeterd naar 2:08.163. De laatste racedag heb ik overall als winnaar afgesloten en ik ben als tweede geëindigd in het klassement. Ik kijk nu al uit naar het seizoen 2009.”

jafeth-molenaar-huldiging-4
Jafeth Molenaar eindigde als tweede in het eindklassement

Goed zicht

“Ik had dit jaar al wat puntjes gemorst doordat mijn ruiten besloegen”, aldus Gunter Nuyts. “Omdat er tijdens de finalerace nattigheid verwacht werd, heeft John Petri de blazers terug in mijn auto geplaatst. Dat had effect. Wat een genot om op zo'n gladde baan iets te kunnen zien!” Na enkele spins in de vrije training verliep de kwalificatie volgens Gunter rampzalig. “Elke ronde werd ik dusdanig opgehouden dat ik geen goede tijd kon zetten. Frustrerend.”
De eerste race werd al snel met code 60 geneutraliseerd. Nadat de race werd hervat, nam Gunter John Hurenkamp onmiddellijk te grazen. “Milko had de snelheid ook niet, maar ik moest van het gas aangezien er onvoldoende plaats was tussen de grasstrook en Milko.”

gunter-nuyts-actie-480
Gunter in action

Vervolgens moest Gunter de aanvallen op Milko staken. “De snellere deelnemers uit de andere divisies vlogen ons om de oren. Dit ging zowel op een gepaste als op een zwaar ongepaste, respectloze manier. Het racen was voorbij, het gat met Milko was te groot geworden mede doordat ik hard in de remmen moest omdat een BMW het nodig vond om zich er toch nog tussen te persen. Het gevolg was dat John mij voor de Tarzanbocht gemakkelijk kon uitremmen.”
Gunters start in de tweede twee was ‘eigenlijk niet eens zo verkeerd’, vond hij. “Marc Oostrum had een wereldstart, hij passeerde mij in de Tarzanbocht buitenom. Ik was daardoor genoodzaakt om de binnenlijn te rijden, René Busscher en Harry konden daarvan profiteren.” Nadat hij Marc weer was gepasseerd, was de race veel te vroeg voorbij. “Alles samengevat was dit een weekend om snel te vergeten”, vond Gunter. “Ik ben weliswaar Rookie of the Year geworden en derde algemeen, maar ik had dat liever bereikt door een mooie laatste race te rijden. Tot slot wil ik de rijders die het seizoen met veel schade hebben beëindigd sterkte en succes wensen bij de wederopbouw.”

gunter-nuyts-480

'Rookie of the Year' Gunter Nuyts
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet