Diversen

Div: Racedesigns voor 2025

In het kader van de Los Angeles Auto Show presenteerden enkele autofabrikanten hun Race Designs van de toekomst. Of ze ooit realiteit worden lijkt twijfelachtig. Van de vele inzendingen pikten wij er enkelen uit.

mercedes_2025

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Audi, GM,Mercedes.

audi_r25-2
Bij Audi leverde men in tegenstelling tot sommige andere fabrikanten wel het
meest realistische design in.

Race desgins voor 2025
De Audi R25 komt het dichts bij de realiteit. Qua ontwerp lijkt de auto wel uit een Michel Vallant Comic gekopieerd te zijn. Pitstops zullen in de ALMS series overbodig worden omdat deze bolide draadloos van “brandstof” voorzien kan worden. GM presenteerde de Chaparall Volt, een Indycar die gebruik maakt van zonnepanelen terwijl de achter gemonteerde “fans” de auto koelen of als aerodyaamisch hulpmiddel kunnen dienen. Voor zover het reglement dat ooit toe zal staan.

chaparral_1
Wordt dit de Indycar voor 2025? Tony George mag alvast aan het werk.

Bij Mercedes Benz komt men met een nieuwe klasse in 2025,met een auto die door wind of zonne-energie wordt voortgestuwd. Bij Mercedes zullen de winnaars bepaald worden door de tijden bij elkaar op tellen en wie het meest efficiënt is. Ook Honda, Mazda en Toyota dienden vrij extravagante styling studies in. Realistisch gezien komt het Audi concept het dichts bij de realiteit. Alternatieve energiebronnen speelden een belangrijke bijdrage in het race design van de toekomst. De Audi R10 TDI is nu één van de zuinigste auto’s in het verbruik tijdens de langeafstandswedstrijden. Behalve de verplichte rijderswissels zou met het toepassen van alternatieve en efficiënte energie technologie het “bijtanken” in de toekomst wel eens “ouderwets” kunnen worden. Brandstofstops in de toekomst? Nooit van gehoord.

chaparral_2
Tja,gaan de Indycars en de F1 er zo uitzien?
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet