Formule 1

Formule 1: Hamilton wordt wereldkampioen in allerlaatste bocht na spannendste ontknoping ooit

Wie dacht dat de ontknoping van de Formule 1 vorig jaar ongelofelijk was, zal voor de ontknoping van 2008 geen woorden hebben. Wie kan dat wel voor de meest dramatische ontknoping in de Formule 1 ooit?! Lewis Hamilton leek zijn titel op de natte baan twee rondjes voor het einde wederom weg te gooien. De Brit reed de hele race op veilig, maar een heel klein foutje was voor Vettel genoeg om Hamilton terug te wijzen naar de zesde plaats. Het Ferrari-team ging uit zijn dak toen Massa als winnaar over de meet kwam, maar Hamilton moest nog komen. Die leek dus zesde te worden en naast de titel te grijpen, maar in de allerlaatste bocht kon Hamilton nog voorbij de naar grip zoekende Glock schieten om tot ieders verrassing toch nog vijfde te worden. Het juichende Ferrari-team moest tot ieders ongeloof waarnemen dat ze toch naast de titel grepen, terwijl McLaren ook bijna niet kon geloven dat Lewis Hamilton toch nog wereldkampioen was geworden. Vreugdetranen bij Hamilton, tranen van verdriet bij Massa. De constructeurstitel van Ferrari was een kleine pleister op de diepe wonde.

Tekst: Daan Jeuken
Foto's Ferrari, Mercedes, Toyota.

start_brazilie
Start van de Braziliaanse GP

Snel buitje gooit zaak overhoop
De spanning om het kampioenschap loopt richting de start met de minuut toe. Deze spanning wordt nog eens extra verhoogd door de weergoden, die besloten hebben vlak voor de start even een flink buitje over het Braziliaans asfalt te storten. De start wordt daarom tien minuutjes uitgesteld, terwijl de regen alweer snel over is. Eén ding is echter zeker: er kan nog heel veel gebeuren in de komende twee uur.

Normale start
Met een start in de regen wil de wedstrijdleiding nog wel eens beslissen om de start van achter de safetycar te voltrekken. Omdat het in São Paulo inmiddels alweer droog is, zal dit vandaag gelukkig niet gebeuren. Geschoeid op intermediates zal het veld zich dus op de Senna-S storten. Alleen Robert Kubica doet dit niet, hij draait de pits in en kiest al voor slicks.

Triest einde voor Coulthard
De start lijkt in eerste instantie goed te verlopen, maar in het achterveld gaat het toch weer fout. David Coulthard eindigt zijn allerlaatste race op een bijzonder trieste manier. Nico Rosberg heeft geen gevoel voor sentiment en tikt Coulthard van de baan. De Red Bull valt stil en zo verlaat David Coulthard de Formule 1 wandelend naar de pits.

Ook Nelson Piquet strandt in de mêlee. De safetycar komt de baan op om vooral Coulthards bolide weg te krijgen. Giancarlo Fisichella waagt een leuk gokje, hij gaat verder op slicks en hij ligt nu achteraan, achter de mede-slicker Kubica.

Aftasten bij de herstart
Bij de herstart jaagt Heikki Kovalainen op de zesde plaats van Fernando Alonso. De poging lijkt te slagen, maar de Fin schiet iets door en Alonso pakt zijn plekkie weer terug. Na de herstart moet iedereen nog even aftasten hoe de omstandigheden zijn.

Omslagpunt
Na zeven rondjes gaan ook Rosberg en Button over op slicks. Het omslagpunt begint nu echt te komen. De mannen aan het front nemen natuurlijk geen risico en rijden wat langer door. Massa loopt wat uit terwijl teamgenoot Räikkönen flink zit te jagen op nummer twee Jarno Trulli.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet