Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Hamilton wordt wereldkampioen in allerlaatste bocht na spannendste ontknoping ooit



openingsfase
Hamilton en Kovalainen in de openingsfase

Massa virtueel kampioen
In ronde 10 geeft leider Massa de touwtjes uit handen, hij gaat als eerste van de koplopers over op slicks. Kovalainen gaat gelijk mee, terwijl Trulli, Räikkönen en Hamilton een ronde later volgen. Hierbij doet Ferrari goed werk, zij brengen Räikkönen voor Trulli. Maar het ene rondje was sneller op slicks dan op regenbanden, en zo klimmen Vettel en Alonso naar twee en drie. Räikkönen rijdt vierde, voor de verrassende Fisichella. Hamilton ligt zevende achter Jarno Truli, maar als de Italiaan een foutje maakt klimt Hamilton naar zes. Met Massa nog aan kop is dit echter niet voldoende voor de titel.

Hamilton voorzichtig
Lewis Hamilton moet dus een plaatsje winnen om weer op titelkoers te zitten. De Brit heeft het voordeel dat de langzamere Giancarlo Fisichella voor hem zit, maar Hamilton zit iets te veel te denken. In plaats van in te halen, zoals hij normaliter zou doen, durft hij niet echt over te gaan op een inhaalpoging en verliest hij veel tijd op zijn concurrenten. Hamilton doet het uiteindelijk toch en Fisichella geeft hem geen duimbreed cadeau, maar de inhaalpoging slaagt en Hamilton heeft zijn gewilde vijfde plaats.

Vettel weet wat winnen is
Sebastian Vettel heeft dit jaar zijn eerste race gewonnen en dat smaakt naar meer. Vettel komt op dreef, rijdt de snelste rondetijden en zit op een kleine seconden van Massa. Ook Fernando Alonso zit er vlak op, het drietal rijdt al snel tien seconden voor nummer vier Räikkönen. De reden dat Vettel Massa op de droge baan kon volgen wordt echter snel duidelijk, hij moet al flink wat vroeger stoppen.

Massa zit te stampen
Nadat Sebastian Vettel uit zijn spiegel is verdwenen begint Felipe Massa pas echt serieus te stampen. Hij rijdt binnen de kortste keren weg bij Alonso, die misschien wel wat zwaarder is. Lewis Hamilton rijdt op de vierde plaats, vier seconden achter Räikkönen, maar hij wordt opgejaagd door Timo Glock, die ook erg goed op dreef is. Als de Toyota-rijder wat vroeger moet stoppen heeft Hamilton het weer wat rustiger.

Laatste stops?
Felipe Massa is de eerste van de kopgroep die als eerste zijn tweede pitstop maakt. De Braziliaan staat kortstondig de leiding af aan Fernando Alonso, die een ronde later ook weer stopt. Ook Lewis Hamilton moet weer pitten en hij valt hierbij terug naar plaats zes. Zijn teamgenoot Heikki Kovalainen zit echter nog voor hem en deze moet ook alweer gauw stoppen. Vlak achter Hamilton zit nu weer Jarno Trulli, dus Hamilton heeft het nog steeds niet bepaald gemakkelijk. De stop van Trulli verlicht Hamiltons lasten weer.

Als ook Vettel weer moet stoppen ligt de Brit vierde. Het is nu echter de vraag of aan kop iedereen de laatste twintig ronden zonder stop afkan. Sebastian Vettel komt vlak achter Hamilton weer de baan op en de jonge Duitser is een halve seconde sneller dan Hamilton. De Brit heeft echter nog een plaatsje marge, dus zal zich niet met hand en tand verdedigen wanneer Vettel gaat aanvallen. Vijftien seconden achter Vettel zit Kovalainen, dus voor plaats vijf is er een fijne buffer voor Hamilton.

Räikkönnen jaagt op dubbeloverwinning
Kimi Räikkönen had halverwege de race meer dan tien seconden achterstand op Alonso, maar in de laatste fase gaat de Fin een stuk sneller dan de Spanjaard. Räikkönen rijdt het gat met flinke stappen dicht en meldt zich met nog tien ronden te gaan aan de staart van Alonso. De wereldtitel is het hoofddoel, maar een dubbeloverwinning geeft Ferrari in ieder geval de constructeurstitel.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet