Formule 1

Formule 1: Massa houdt het spannend

Formule 1: Massa houdt het spannend

Felipe Massa heeft tijdens de kwalificatie in Brazilië precies gedaan wat hij moet. Tot extase van het feestende publiek trainde de Braziliaan poleposition, terwijl Hamilton enigszins teleurstelde. Met dank aan de verrassende – en zieke – Trulli en Räikkönen moet Hamilton morgen als vierde starten. De Brit moet bij winst van Massa tenminste als vijfde finishen om zeker te zijn van de titel.

Tekst: Daan Jeuken

Eerste plaagstoot Massa
In de eerste kwalificatiesessie is hem de spanning normaliter te doen rondom plaats zestien. Maar door de omstandigheden wordt ook continu naar de eerste plaats gekeken. Als Felipe Massa drie minuten voor tijd de snelste tijd van Q1 rijdt is dit voor het Braziliaanse publiek al reden genoeg om flink te juichen. Lewis Hamilton zal het lachend hebben gadegeslagen, want de prijzen worden nog niet verdeeld.

Rondom plaats zestien is het dus te doen en daar zit van de prominenten vooral Robert Kubica te dicht bij. De Pool rijdt zich in de laatste nog in de toptien en is dus veilig. Sebastien Bourdais rijdt zich vanaf de laatste plaats ook nog naar veilige haven. Dit lukt Kazuki Nakajima niet, hij komt een tiende tekort en eindigt als zestiende. Ook teamgenoot Rosberg strandt in de eerste sessie, evenals Jenson Button en natuurlijk de Force India’s.

Close
De verschillen in Q2 zijn ongekend klein. Kimi Räikkönen bezet in de laatste fase de vierde stek, met een achterstand op leider Hamilton van 0.094 seconde. Massa en Glock zitten daar nog tussenin. Heikki Kovalainen wijst iedereen een plekje terug, door weer 0.088 sneller te zijn dan zijn teamgenoot. Ten slotte duikt Vettel nog tussen de twee McLarens. Het zal dus nog zeker spannend worden dit weekend.

In de laatste fase lukt het de meeste mensen die op de wip zitten niet om er vanaf te komen. Robert Kubica is zo’n type dat zijn tijd niet kan verbeteren en strandt in Q2. Alleen Sebastien Bourdais weet zich in de slotseconden wederom veilig te rijden, hij zorgt er persoonlijk voor dat Piquet zijn kwalificatie is afgelopen. Beide Red Bulls vallen ook af, evenals Rubens Barrichello.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet