DNRT

DNRT: ADPCR: Pieter Bos kampioen Vrije klasse

Pieter Bos is zoals verwacht kampioen geworden in de Vrije klasse van de ADPCR. Tijdens de beslissende dubbele race op 18 oktober op Circuit Park Zandvoort kwam hij twee keer als eerste over de finish met zijn Porsche 996 GT3.
Het startveld van de Vrije klasse bestond uit twaalf Porsches. Naar verwachting groeit het deelnemersaantal volgend seizoen dankzij nieuwe aanmeldingen tot zeker zeventien! Gecombineerd met het goedgevulde, competitieve veld van de Porsche 944 Basic Cup zijn de verwachtingen voor volgend seizoen hooggespannen.

Tekst: PR. Fotografie: Youri racefotos.

pieter-bos-480

Kampioen Pieter Bos sloot zijn seizoen in stijl af met een dubbele zege

De laatste race van het seizoen werd aangegrepen om het seizoen op een waardige en gezellige manier af te sluiten. Met een grote tent en uitstekende catering voor alle leden en genodigden werd het seizoen aangenaam en smakelijk uitgeluid.
De opkomst was groot: 12 deelnemers in de Vrije klasse en 15 in de Basic Cup. Grote afwezige was de regerend kampioen in de Vrije klasse Pascal Crijns. Hij had zijn Porsche 993 RSR goed geprepareerd klaarstaan op de trailer, toen hij vrijdagavond bij een sporttest van de vrijwillige brandweer door zijn enkel ging. Op het eerste gezicht leek het mee te vallen, maar in het ziekenhuis bleek dat zijn enkelbanden waren afgescheurd. Beterschap Pascal!
Richard Buitendijk had weer de beschikking over zijn vertrouwde 944 Turbo, voorzien van een nieuwe motor. Kees Elberse heeft zijn 911 Turbo toevertrouwd aan de Limburgse Porsche-specialist Manuel Pelzer. Deze ging aan de slag met het onderstel en verhoogde daarnaast het motorvermogen tot 400 pk door een ‘snellere’ nokkenas en aanpassingen aan de turbo. Johan Beekman had de nodige finetuning laten doen door Beek Autoracing.

Pole voor Pieter

Tijdens de kwalificatietraining was Pieter Bos de snelste. Op een halfnatte baan reed hij een rondetijd van 1.52, op de voet gevolgd door de buiten ADPCR-mededinging meestrijdende Jürgen Albert (1.52.4). Daarna viel er een gat naar Robbie Brooijmans en Marc Engelhard, die net onder de twee minuten bleven. Richard Buitendijk volgde met een voorzichtige 2.02. Peter den Heijer, Johan Beekman, Ed van Heusden, Robert Cramwinckel en Willem Renirie volgden. Erik den Dekker reed een voor zijn doen langzame tijd van 2.12.6, de rij werd gesloten door Kees Elberse die met een rondetijd van 2.16.2. duidelijk problemen had om het vermogen op het natte circuit kwijt te kunnen.

richard-buitendijk-480

Richard Buitendijk eindigde als runner-up in de titelstrijd

Spannend duel om de zege

Jürgen Albert ging als eerste de Tarzanbocht in, gevolgd door Pieter, Robbie en Marc. Jürgen en Pieter reden als aan een touwtje achter elkaar. In de bochten was Pieter sneller, op de rechte stukken had Jürgen het voordeel van de 600 pk onder zijn rechtervoet. Toch slaagde Pieter erin om zijn tegenstander te passeren en de race winnend af te sluiten. Jürgen bezweek onder de druk en kampte met een ongunstige camberafstelling. Hij moest uiteindelijk genoegen nemen met de vierde plaats, achter tweede man Robbie Brooijmans en de als derde geklasseerde Richard Buitendijk.
Marc Engelhard werd vijfde, voor Johan Beekman die een keurige 2.01.8 op de klokken bracht.
Ed van Heusden en Erik den Dekker vochten een leuk duel uit om de zevende plaats, een stijrd die door Erik werd gewonnen. Erik startte als elfde en reed dus een mooie inhaalrace.
Peter den Heijer, Robert Cramwinckel, Willem Renirie en Kees Elberse volgden.

Trieste afsluiting

Voorafgaande aan de tweede race had de bewolking plaatsgemaakt voor een zonnetje. Iedereen kon dus met een gerust hart op slicks starten. Jürgen kwam prima uit de startblokken, waarbij hij zijn vierde startplek verruilde voor de tweede plaats. In de derde ronde zette hij zijn auto in de Gerlachbocht brutaal naast de 996 GT3 van koploper Pieter, hij trok het gas open en dook als eerste de Hunzerug op. De twee koplopers waren goed aan elkaar gewaagd. Jürgen, Pieter en het publiek maakten zich op voor een boeiend gevecht met als inzet de zege in de afsluitende race van het seizoen. Helaas eindigde de dag in een anticlimax. Peter den Heijer spinde bij het uitkomen van het supersnelle Scheivlak. Kees Elberse reed achter hem, hij probeerde de Porsche 968 uiteraard te ontwijken maar een aanrijding bleef helaas niet uit. Helaas, helaas resulteerde dat in veel schade. De net flink onder handen genomen Porsche 911 Turbo van Kees verloor onder meer een achterwiel.

kees-elberse-480

De Porsche 911 Turbo van Kees Elberse in betere tijden. Sterkte, Kees!

Na zes ronden rijden onder ‘code 60’ werd besloten om de race af te vlaggen. Jürgen won aldus, voor Pieter, Robbie, Richard en Marc. Pieter Bos werd hiermee kampioen, met op de tweede plaats Richard Buitendijk. Johan Beekman eindigde als derde, nipt voor Marc Engelhard.

Mooi seizoen

Ondanks dit teleurstellende einde kunnen we terugkijken op een seizoen dat zich heeft gekenmerkt door zeer sportief rijgedrag van onze deelnemers. Buiten wat geluidsperikelen op Zandvoort en Assen was het race-incident van Kees en Peter het enige serieuze ongeluk. Gelukkig mankeerden de beide rijders niets. De Porsches zijn toe aan een welverdiende rust en worden in januari weer klaargestoomd voor een nieuw seizoen. Voor volgend jaar hebben zich inmiddels al zeker vijf nieuwe rijders gemeld, dat brengt het veld in de vrije klasse op zeventien. Nog even en we hebben meer deelnemers dan de 944 Basic Cup!

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet