BMW 130i Cup

Bas Schothorst kampioen Samsung BMW 130i Cup (lang)

480_bas_kampioen_0435

Bas Schothorst gaat de geschiedenisboeken in als de laatste kampioen van de Samsung BMW 130i Cup. Hij maakte het tijdens de Finaleraces op Circuit Park Zandvoort ongewild nog spannend door in de eerste race van de gladde baan af te glijden. In de beslissende tweede wedstrijd stelde hij toch nog orde op zaken. Bernhard van Oranje won de BMW Drivers Trophy.


480_deprinsen_1207

Tekst: Roy van der Laan
Foto's: Tim Böhme, Chris Schotanus en Dirk van Zon


De Samsung BMW 130i Cup reed op een nieuwe band. De Pirelli D3 slick werd vervangen door de DH. “Het is eigenlijk dezelfde band”, aldus Ben Prins van Prins Techniek, dat de bandenservice voor Pirelli verzorgt. “Het enige dat is veranderd, is dat de banden nu in Turkije worden gefabriceerd. Alle Pirelli racebanden worden in deze nieuwe fabriek geproduceerd. We hadden verwacht dat we al eerder gedurende dit seizoen op de DH-slicks zouden gaan rijden. Omdat het startveld dit seizoen kleiner is dan verwacht, konden we langer met de voorraad D3’s doen.”

crash_zwart_2024

Een jaar na dato
Precies een jaar geleden was Ron Swart het slachtoffer van een zwaar ongeval in de Samsung BMW 130i Cup. Tijdens de Finaleraces 2007 vloog hij hard van de baan in de Arie Luyendijk bocht. Hij is nog altijd herstellend van de klap. “In december word ik weer geopereerd. De platen in mijn arm worden er dan uitgehaald.”

480_swart_8738

De vrijdag voor de Finaleraces reed hij zijn eerste ronden in de BMW 130i van het Certainty Racing Team. “Het team heeft dit weekeinde zijn eindejaarsfeest op het circuit. Daar wil ik graag bij zijn”, noemde hij een belangrijke reden om juist nu in te stappen. Hij eindigde uiteindelijk als zesde (eerste race) en zevende.
Ron heeft dit seizoen met een BMW 130i van het Certainty Racing Team deelgenomen aan de Langstreckenpokal op de Nordschleife. “Volgend seizoen rijd ik weer een heel seizoen in die klasse”, weet hij nu al. “Het mooie van de Langstreckenpokal is dat het evenement één dag duurt en natuurlijk ook dat je op de Norschleife rijdt. De uitdaging is groot. Het circuit is zo lang en moeilijk, dat je nooit een perfecte ronde rijdt.”
Mogelijk zien we Ron volgend jaar ook in Nederland in actie. “Ik zou graag ook in de Clio Cup uitkomen.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet