Formule 3

F3: Eerste meters voor Formule Renault-revelatie Valtteri Bottas

081027_f3_test_hockenheim_bottas
Valtteri Bottas deed op Hockenheim zijn eerste Formule 3-ervaringen op

De man die absoluut als de ontdekking van het afgelopen seizoen in de Formule Renault 2.0 mag worden beschouwd, de Finse rijder Valtteri Bottas, reed gisteren op een nat Hockenheim zijn eerste ronden in de Formule 3. Bottas, die zowel in de Eurocup Formule Renault 2.0 als in de Northern European Cup de titel won met het Duitse team Motopark Academy, kwam op Hockenheim in actie voor het Formule 3-team Mücke Motorsport. Hoewel zich op de natte baan natuurlijk niet het volledige potentieel van de auto ontvouwde, was Bottas wel tevreden. "Het was een mooie ervaring, al moet ik wel zeggen dat het verschil met de Formule Renault niet zo groot is als je misschien zou verwachten. Dat vond ik wel verrassend, maar het blijkt dat de Formule Renault dus een goede leerschool is."

Tekst: René de Boer
Foto's: Rebocar Automotive ProductionsValtteri Bottas gold vorig jaar na een aantal sterke optredens met het kleine Finse team Koirainen Bros. al als een talent en voor dit seizoen had hij aanbiedingen van diverse teams. Bij het Motopark-team van Timo Rumpfkeil, zeker in de NEC oppermachtig, vond hij de beste mogelijkheden. "Hun aanpak is heel professioneel, iedereen heeft een eigen engineer, dat werkt echt heel goed", vertelde hij. De resultaten spraken natuurlijk voor zich: in de NEC wist Bottas twaalf van de zestien wedstrijden te winnen (op Oschersleben reed hij niet, alleen in Zolder maakte hij fouten) en ook in de Eurocup pakte hij na een spannende finale de titel. Hij heeft inmiddels ook een manager gevonden, die niet alleen financieel over de nodige middelen beschikt, maar ook een flink netwerk in de autosport heeft. Het gaat om de Oostenrijker Toto Wolff, ooit actief in het FIA GT-kampioenschap en nog steeds succesvol rallyrijder in eigen land. Wolff, die zijn geld verdient met financiële transacties (ja, nog steeds), is ook groot-aandeelhouder in HWA GmbH, het bedrijf van Hans Werner Aufrecht dat de ontwikkeling en inzet van de fabrieks-Mercedessen in de DTM verzorgt.

Euro Serie bij Mücke of ART
"Het is in ieder geval zeker dat ik volgend jaar in de Formule 3 Euro Serie rijd", zegt Bottas. Bij welk team dat gebeurt staat op dit moment nog niet vast: na de test van gisteren bij Mücke rijdt Bottas volgende week maandag op Magny-Cours met het Franse kampioensteam van ART. "Het zal wel tussen die twee gaan", zegt hij. Bottas was overigens bepaald niet de enige die gisteren op het natte circuit van Hockenheim reed. Diverse teams uit de Formule ADAC, de Formule 3 en de International Formula Master lieten (potentiële) coureurs testkilometers maken. Daaronder ook het Italiaanse Prema-team, waar Renger van der Zande een aantal ronden reed ter voorbereiding op wat vermoedelijk zijn laatste inzet in de Formule 3 wordt, namelijk het raceweekeinde in Macau.

081027_f3_test_hockenheim_renger
Ook Renger van der Zande testte op Hockenheim
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet