NASCAR

NASCAR: Carl Edwards wint in Atlanta. Johnson schittert wederom.

Roush-Fenway coureur Carl Edwards boekte op Atlanta zijn zevende zege dit seizoen. Een spectaculaire inhaaljacht van Jimmie Johnson zorgde ervoor dat hij de leiding in de Chase naar de Cup wederom stevig heeft versterkt.

Tekst Willem J. Staat
Foto: Autostock
edwards_atlanta
Carl Edwards zegevierde voor Ford in Atlanta. De strijd is nog open

Sterk optreden Jimmie Johnson
Hoewel Carl Edwards met zijn Ford Fusion de wedstrijd op zijn naam schreef was Jimmie Johnson absoluut de man van de wedstrijd met zijn Hendrick Motorsports Chevrolet. In de 89e ronde kreeg Johnson vanwege te hard rijden in de pitlane een “drive-throughpenalty” aan zijn broek Johnson verloor een ronde en viel naar de 30e plek terug. Een neutralisatie in de 130e ronde zorgde ervoor dat Johnson weer in dezelfde ronde als de leiders terugkwam. In de 314e ronde sloeg het team van Hendrick Motorsports bij de laatste neutralisatie zijn slag. Terwijl de top 6 besloot om buiten te blijven besloot crew chief Chad Knaus Johnson voor vers rubber binnen te halen. Een meesterzet zo bleek achteraf want Jimmie reed vanuit elfde positie naar de tweede plek. In de allerlaatste ronde wist Johnson de Toyota van Denny Hamlin nog te verschalken en eindigde als tweede. Indien de wedstrijd één ronde langer geduurd had, dan had Johnson waarschijnlijk de zege gegrepen. Winnaar Carl Edwards kon zijn oren en ogen niet geloven.Edwards: “Die man heeft iets magisch. Ik was blij dat hij ver achter me reed maar toen ik het scoreboard zag verdween direct mijn enthousiasme. Ik moet gewoon de volgende drie races winnen.”

Een tiende plek op Texas, Phoenix of Homestead volstaat om de titel binnen te halen. Als Johnson daarin slaagt, komt hij gelijk met de legendarische Cale Yarborough die er van af 1976 t/m 1978 in slaagde om driemaal achter elkaar de NASCAR titel binnen te halen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet