IndyCar

IRL: Thuiszege voor Ryan Briscoe in Surfers Paradise

Ryan Briscoe heeft in zijn geboorteland de non-championshippe wedstrijd op Surfer’s Paradise gewonnen. De stratenwedstrijd op Surfer’s Paradise telde niet mee voor het kampioenschap, maar bleef vanwege de overeenkomst die oud Champcar-series eigenaar Kevin Kalkhoven met de organisatie van Surfer’s Paradise had op de kalender staan.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s IRL/Honda

ryan_winnaar_sf
Prachtig moment voor Ryan Briscoe. Fantastische thuiszege op Surfers Paradise
met team Penske.

Thuiszege voor Ryan Briscoe
De Australiër Wil Power vertrok vanaf pole maar had na zeven ronden al een voorsprong van 2.9 seconden op zijn achtervolgers Ryan Briscoe en Scott Dixon opgebouwd. Na zeven ronden zorgde Mario Moraes tevens voor de eerste neutralisatie. Direct na de herstart in de elfde ronde had Power al een voorsprong van ruim 2.27 seconden op zijn belagers maar hij kon de druk van Penske-coureur Briscoe niet weerstaan. Met nog amper 1.30 seconden voorsprong knalde Power de muur in en moest met een kapotte wielophanging opgeven. Er was geen Sebastien Bourdais die hij in 2007 nog een verwijt kon maken, Power kon zich alleen zichzelf nog de schuld geven. “De stomste fout uit mijn carrière Deze plaats gunt mij de zege gewoon niet” aldus een teleurgestelde Wil Power die met de waterlanders in zijn ogen richting pits verdween. Zijn landgenoot Briscoe zegevierde met een miniem verschil van 0.5 seconden op Scott Dixon. Briscoe besloot in de slotfase brandstof te sparen waardoor Dixon wat dichterbij kon komen.Ryan Hunter Reay eindigde als derde en Alex Tagliani als vierde voor het team van Conquest Racing. Dario Franchitti eindigde bij zijn terugkeer in de IRL voor het team van Chip Ganassi als zestiende.

briscoe_leidt_sf
Ryan Briscoe stond aan het eind behoorlijk onder druk van Scott Dixon.

Terugkeer IRL onzeker
De terugkeer van de IRL naar Surfer’s Paradise is voor de toekomst uiterst onzeker.De organisatoren van Surfer’s Paradise hebben inmiddels al contact gezocht met A1 GP en DTM.

Uitslag
1. Ryan Briscoe Dallara Honda 60 ronden 1.45.50.3968 seconden
2. Scott Dixon Dallara Honden + 0.5019 seconden
3. Ryan Hunter Reay Dallara Honda + 9.1179 seconden
4. Alex Tagliani Dallara Honda + `19.9844 seconden
5. Oriol Servia Dallara Honda + 20.4376 seoncden
6. EJ Viso Dallara Honda + 33.7249 seconden
7. Helio Castroneves Dallara Honda + 34.4931 seconden
8. Hideki Mutoh Dallara Honda + 55.7467 seconden
9. Graham Rahal Dallara Honda + 1.20.0592 seconden
10.Buddy Rice Dallara Honda + 1.31.9001 seconden

irl_australie
Voor de teams is een terugkeer naar de Gold Coast geen bezwaar. Wel voor
de organisatoren.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet