V8 Supercars

V8 Supercars: Ford wint merkentitel in Surfers Paradise

Jamie Whincup heeft met drie zeges op Surfer’s Paradise de merkentitel voor de Ford Falcon veilig gesteld. In elf races behaalde het merk maar liefst acht “overall”-overwinningen. Holden’s Garth Tander wist er drie te scoren.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Ford Australia

whincup_dak
Ford behaalde de merkentitel aan de Gold Coast


Merkentitel voor Ford
Bij Ford heeft men met het winnen van Bathurst en het winnen van de merkentitel bijna al haar doelstellingen verwezenlijkt. Alleen het rijderskampioenschap is nog volledig open. Met nog drie races te gaan is de strijd tussen de Ford-coureurs Jamie Whincup en Mark Winterbottom nog volledig open. Het verschil tussen beide coureurs bedraagt slechts 75 punten. Holden-coureur Garth Tander heeft eveneens nog kans op de titel. In de eerste wedstrijd op Surfer’s Paradise wist Whincup Tander en Winterbottom op minieme afstand te houden en pakte de eerste zege van het weekend.

Garth Tander verloor tijdens de tweede wedstrijd waardevolle seconden in de pits en kwam achter Whincup weer op de baan. Garth Tander: “Wij hadden allebei een soort dragrace start en ik versloeg hem direct, maar na een safetycarperiode was hij sneller en ik kon niets anders doen dan hem volgen en hem proberen in een fout te dwingen, maar hij reed een fantastische wedstrijd. Nadat we tijdens de kwalificatie met een remprobleem te kampen hadden hebben we veranderingen aangebracht en tijdens de race lag de HRT Commodore aanmerkelijk beter.” In de derde wedstrijd werd Tander wederom het slachtoffer van een slechte pitstop. “Wij hebben dit jaar gewoon geen gebruik kunnen maken van de mogelijkheden die zich voordeden. Wij hebben wat punten ten opzichte van Whincup verloren, maar anderzijds liep ik qua punten weer op Winterbottom in. De Holden was heel goed dit weekend en dat biedt perspectief voor de volgende drie races.”

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet