IndyCar

Champcar: Justin Wilson wint Toronto

De voormalige Britse F1 coureur Justin Wilson behaalde met het team van RUSport zijn allereerste Champcar zege in Toronto.

 Justin Wilson

De Brit Justin Wilson op weg naar zijn allereerste Champcaroverwinning in Toronto. Foto Champcar.

Eerste zege RUSport en Wilson
Het team van RUSport behaalde met de Brit Justin WIlson haar allereerste overwinning op het stratencircuit van Toronto. De wedstrijd werd onder neutralisatie bëëindigd nadat Wilson's teamgenoot A.J. Allmendinger en Mario Dominguez acht ronden voor het einde in een crash verwikkeld waren. Allmendinger raakte kort voor het einde de muur en kwam dwars op de baan, waardoor er eigenlijk voor Mario Dominguez geen ruimte meer was. Met een enorme tegenwoordigheid van geest raakte de Forsythe coureur de gestrande RUSport bolide slechts aan de zijkant en voorkwam erger.
"Die laatste ronden waren onder geel, ik hoopte dan ook dat er geen groen meer zou komen. Ik wilde gewoon die eerste overwinning" verklaarde Wilson na afloop.

Rivaliteit Tracy-Bourdais loopt op
De rivaliteit tussen Paul Tracy en Sebastien Bourdais stijgt weer tot ongekende hoogte. De beide kemphanen toucheerden elkaar in de 35e ronde bij het uitkomen van de pitlane, waarbij de Fransman met een lekke rechter achterband andermaal naar de pits moest, terwijl Tracy een gebroken voorvleugel opliep. Voor de Canadees was dit geen bezwaar om de wedstrijd te continueren en de leiding te behouden. Toen de Forsythe coureur in de 57e ronde aanstalten richting pitlane maakte, werd die tengevolge van een crash tussen Cristiano da Matta en Ricardo Sperafico juist gesloten. Tracy kon de broodnodige splash/dash op zijn buik schrijven en viel door een samenloop van omstandigheden zonder methanol stil. Vervolgens nam Oriol Servia voor ruim 20 ronden de leiding over.

Goede Job Servia
De Spanjaard Oriol Servia die de geblesseerde Bruno Junqueira bij Newman Haas vervangt deed andermaal een uitstekende job voor het team door in de slotfase de wedstrijd te leiden, maar utieindelijk greep Justin Wilson de kop tien ronden voor het einde in Turn 3. Een neutralisatie zou kort daarna in het voordeel van de Brit uitvallen. De Canadees Alex Tagliani eindigde als derde, gevolgd door veteraan Jimmy Vasser, terwijl Sebastien Bourdais op de vijfde plek nog waardevolle kampioenschapspunten vergaarde.

UITSLAG
1. Justin Wilson(GB) Lola Cosworth 86 ronden
1.46.10.177 gem. 137.270 km/u
2. Oriol Servia (ESP) Lola Cosworth 86 ronden
3. Alex Tagliani (CDN) Lola Cosworth 86 ronden
4. Jimmy Vasser (USA) Lola Cosworth 86 ronden
5. Sebastien Bourdais (CDM) Lola Cosworth 86 ronden
6. Ryan Hunter Reay (USD) Lola Cosworth 86 ronden
7. Timo Glock (D) Lola Cosworth 86 ronden
8. Alex Sperafico(BR) Lola Cosworth 85 ronden
9. Ryan Dalziel (GB) Lola Cosworth 85 ronden
10.Nelson Philippe(F) Lola Cosworth 85 ronden

tekst Willem J.Staat.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet