Formido Swift Cup

Swift Cup: Jeroen den Boer behaalt titel in anti-climax

480_nachtrace_swift

De kroon op de Finaleraces moest de laatste race van de Formido Swift Cup worden, maar tot grote teleurstelling van autosportminnend Nederland werd de race beëindigd achter de safetycar. De race startte zo laat dat het bij de start al bijna donker was. Dit leverde dusdanig gevaarlijke omstandigheden op dat de slotfase achter de safetycar werd uitgezeten. Misschien kan volgend jaar de middagpauze van de Finaleraces wat korter worden gehouden, zodat ook de hoofdrace met het blote oog nog zichtbaar is en de strijd om het kampioenschap op een waardige manier kan worden afgerond. Nu kon Sandra Douma slechts een paar rondjes vechten voor haar kans, maar werd het Jeroen den Boer in de slotrace erg gemakkelijk gemaakt. Den Boer zal hier echter niet om malen, want hij behaalde in 2008 de meeste punten en is dus de terechte kampioen. De overwinning ging naar Pieter Schothorst, die in de paar ronden dat er geracet werd Hans Bos passeerde en zijn eerste overwinning binnenhaalde.

Tekst: Daan Jeuken

Safetycar voert het lampjeslint aan
De allerlaatste Finalerace is die van de Formido Swift Cup, waar Sandra Douma en Jeroen den Boer nog een spannende strijd om de titel mogen uitvechten. De belangen zijn nog groot in de laatste race en dat met een onervaren veld. Het is dan ook een goede beslissing van de wedstrijdleiding om het veld in de regen en terwijl de duisternis over Zandvoort valt van start te laten gaan van achter de safetycar.

De start is zoals gehoopt veilig en iedereen behoudt zijn positie. Douma en Den Boer blijven dus op hun zesde en zevende positie rijden, waarmee Den Boer kampioen zou zijn. Eerste uitvaller is Tim van Gog. De nummer drie spint in het Scheivlak van de baan en eindigt diep in de grindbak. Hierdoor winnen de achtervolgers een plaatsje, maar een foutje van Jeroen den Boer kost hem weer een plaatsje aan Suzanne Jager.

Douma wil naar voren
Sandra Douma heeft nu dus een bufferplaatsje op Jeroen den Boer, maar Douma wil meer. Zij zit te azen op haar voorligger Peter Schreurs, maar ook Suzanne Jager zit goed in haar vel en zij pakt de nummer vijf. Nu zitten Douma en Den Boer weer achter elkaar, al heeft Douma wel een gaatje.
 
480_swift_nachtrace2

Schothorst jaagt op de leiding
In race 1 kon Hans Bos een flink gat slaan naar zijn gevolg, maar in de tweede race weet Pieter Schothorst de aansluiting te vinden bij zijn voorganger. Schothorst heeft vier seconde voorsprong op Langeveld en zit op de staart van leider Bos. Pieter Schothorst hoeft zelf niet in actie te komen want de leider gaat zelf de fout in. Bos schiet even van de baan en verliest gelijk de aansluiting. Leider Schothorst heeft nu drie seconde voorsprong.

Den Boer in de verdrukking
Terwijl Sandra Douma de vierde plaats weer terugpakt van Suzanne Jager komt Jeroen den Boer ernstig in de verdrukking. Marth de Graaf zit flink te jagen en als hij de aanval opent op Den Boer profiteert Jeroen Slaghekke hiervan en hij pakt de achtste plaats van De Graaf. Geluk voor Den Boer is dat Suzanne Jager de pits indraait en hij dus weer op de positie achter Douma rijdt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet