Formula Ford

Formule Ford: Simon Knap wint nachtrace Formule Ford

480_knap_race2_1664

De klok is eigenlijk een dag te vroeg verzet, want de Formule Fords zonder koplampen reden een soort van nachtrace. In de schemering kwam Simon Knap als winnaar over de meet, hij hield Liroy Stuart op veilige afstand. De tweede plaats is voor Stuart ruim voldoende om de tweede plaats in het kampioenschap te claimen. Met de derde plaats van John Svensson was de topdrie van de laatste race dezelfde als de eindklassering in het kampioenschap.


Tekst: Daan Jeuken

Start achter safetycar
De omstandigheden tijdens de laatste Formule Ford-race zijn erg nat, alle bandjes sprayen een mooie fontein aan water omhoog en de wedstrijdleiding besluit de race te starten van achter de safetycar. Terwijl de tijd en de ronden lopen voert de safetycar het veld drie ronden aan, voordat het Formule Ford-veld nog wordt losgelaten voor negen rondjes, of een kwartiertje.

480_jongejans_1671

Stuart on fire
Bij de rollende start kan Liroy Stuart niet zoveel plaatsen goedmaken als hij vanochtend deed, maar ook nu heeft Stuart weer een goede eerste raceronde. Hij passeert Nils Vestergaard in de Tarzanbocht en een foutje van Rogier Jongejans levert Stuart al snel de derde plaats op. Daar zit Michel Florie, die op het natte asfalt niet zo goed uit de voeten komt. Stuart opent – nog steeds in de eerste raceronde – de aanval en pakt p2. Simon Knap is dan al drie seconden los.

480_liroy_1677

Stuart heeft echter grootse plannen voor de tweede Finalerace, want in de tweede raceronde pakt Stuart een seconde op Simon Knap. Knap doorziet dit echter en gaat ook weer een seconde sneller rijden, waardoor het gat zo’n twee seconden is.

Rogier de Wit weer naar voren
Ook de winnaar van race 1 Rogier de Wit is weer snel, maar net als in de ochtend moet hij vanaf achteraan starten. De rollende start is dus ook zeker niet in zijn voordeel, want nu moet hij iedereen één voor één inhalen en dat gaat niet zo vlot. Het voordeel van de Wit is dat voor hem iedereen op een seconde van elkaar rijdt en De Wit na elke inhaalactie gelijk weer kan beginnen aan de volgende. De tijd is echter de grootste tegenstander van De Wit, want met nog vijf minuten te gaan rijdt De Wit op de achtste plaats. Een podium zal er dus niet meer inzitten, maar hij zal er toch zeker het maximale uithalen.

Knap houdt het gat constant
Simon Knap laat in de tweede Finalerace zien dat hij een waardig kampioen is. Aan kop houdt hij het gat naar Liroy Stuart constant en met twee seconden kan Stuart nooit of te nimmer gaan inhalen. Zo kan Simon Knap vanuit zijn kampioensbolide zien hoe de zon langzaam ondergaat op Circuit Park Zandvoort en net voor het helemaal donker is wint Knap de laatste race van het jaar. Stuart behaalt met de tweede plaats ook de tweede plaats in het kampioenschap. Derde wordt John Svensson.

Eindsprint
Rogier de Wit knalt er in de laatste ronden nog een ware eindsprint uit. Sepp Koster en Michel Florie worden nog gepasseerd, Henk Vuik valt zelf terug en Rogier Jongejans valt nog uit. Dit levert De Wit nog de vierde plaats op; had hem nog een ronde gegeven en hij had weer op het podium gestaan. De vijfde plaats is voor de jarige Michel Florie, Sepp Koster finisht als zesde, voor Vestergard, Tandy, Van der Beek en Mul.

Tweede zege Hansen
Joey Hansen wint net als in de ochtend de strijd om de Zetec-overwinning. Hansen eindigt als twaalfde algemeen, terwijl de andere Zetec-rijder Arthur van Uitert als veertiende wordt afgevlagd.

Uitslag race 2 Formule Ford
Finaleraces, Circuit Park Zandvoort, 26 oktober

1. Simon Knap, 10 ronden
2. Liroy Stuart, op 5.572
3. John Svensson, op 20.020
4. Rogier de Wit, op 22.117
5. Michel Florie, op 27.385
6. Sepp koster, op 28.077

480_sepp_koster_1668

7. Nils Vestergaard, op 29.159
8. Joe Tandy, op 31.609
9. Jennifer van der Beek, op 38.708
10. Jeroen Mul, op 38.949
12. Joey Hansen, op 50.029 (1e Zetec)
14. Arthur van uiter, op 1:28.201 (2e Zetec)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet