Benelux Racing League

BRL: Van Es wint weer, Van Kalmthout met zege naar titel

480_sandor_race2_1575

Sandor van Es heeft beide Finaleraces op zijn naam geschreven. De omstandigheden waren vanmiddag nog moeilijker dan vanochtend, maar Van Es bleef koel en leidde van start tot staart. In de BRL Light had Marijn van Kalmthout een zware race, maar hij vocht zich na tegenslag terug naar de leiding, waarmee hij zijn tweede BRL Light-titel binnenhaalde.

Tekst: Daan Jeuken
Foto's: Gerrie Hoekstra

480_frankenhout_1620

Bij de rollende start zijn de twee Collés weer eens prima weg, maar ook Christiaan Frankenhout is erg goed wakker. Frankenhout probeert Molenaar binnendoor te passeren richting Tarzanbocht, maar Molenaar verdedigt zich hevig. Frankenhout jaagt zo hard dat Nelson van der Pol bijna kan profiteren maar zit aan verkeerde kant. Frankenhout blijft Molenaar flink opjagen, zo erg zelfs dat de kersverse kampioen de fout in gaat. Molenaar gaat een stukje door het gras en verliest twee plaatsen aan Frankenhout en Ferdinand Kool.

In Light pakt Kalmthout de leiding van Zwikker, maar net als in de eerste race wordt de BRL Light-race niet echt een race, omdat ze vooral bezig zijn met het inhalen van V6’en. In de eerste race was René Zwikker hier het beste in, maar in race 2 komt de winnaar van race 1 in aanraking met Jimmy van der Ende. Van der Ende vliegt hard in de bandenstapel en slaat boos tegen de auto van Zwikker. De winnaar van race 1 zal een handgemeen willen vermijden en rijdt met zijn gehavende bolide maar weer snel verder.

Safetycar
Na het incident tussen Van der Ende en Zwikker staat Van der Endes bolide op een ongunstige plaats op het circuit. De wedstrijdleiding stuurt de safetycar de baan op, zodat de marshalls Van der Endes auto kunnen opruimen.

Sandor van Es is bij de herstart weer prima wakker en Frankenhout en Kool laten al gelijk een gaatje vallen. Daarachter volgt kampioen Molenaar, voor Donny Crevels en Phil Bastiaans. Laatstgenoemde moet een ronde later opgeven, wat Van der Pol de zesde plaats oplevert.

480_bastiaans_1612
Phil Bastiaans knalt eraf onder aan de Hunzerug en geeft op.

Van Kalmthout valt terug
Bij de BRL Light heeft leider Marijn van Kalmthout een gemakkelijke start, nummer twee Theo Stor ligt drie V6’en achter hem. Michel Schaap is derde Light, op plaats vier lijkt Niels Hartvelt kansloos voor de titel. De zaken veranderen echter als Marijn van kalmthout plotseling ver terugvalt en als vijfde weer aansluit achter zijn titelconcurrent Niels Hartvelt.

De kopgroep van de BRL Light zit erg dicht op elkaar en een actie van de een levert vaak meerdere plaatswisselingen op. Van Kalmthout vecht zich weer snel terug naar voren en meldt zich al weer snel aan de staart van de verrassende leider Peter Furth.

480_furth_1591

(Uit)zichtloos
De BRL V6’en hebben het erg moeilijk op het kletsnatte circuit. Donald Molenaar schiet her en der van de baan en het lijkt erop dat zijn hele voorruit beslagen is. Na weer een spin schiet Molenaar ook nog de bandenstapels in, maar racer als hij gaat hij gewoon onverminderd verder, zij het ver van leider Van Es.

Bouwhuis bepaalt Light-uitslag
Peter Furth weet zich kranig te verweren tegen de jagende Marijn van Kalmthout. Het wordt Furth echter onmogelijk gemaakt als Niels Bouwhuis van de baan schiet, weer terug de baan opkomt en daarbij Peter Furth zwaar blokkeert. Furth moet in de ankers en dit is voor Van Kalmthout het sein om de leiding te pakken. Ook Michel Schaap profiteert meteen en ze verwijzen Furth terug naar p3. Van Kalmthout kan nu zijn naderende titel bekronen met een overwinning.

Weinig zorgen voor koplopers
Aan kop lijkt Sandor van Es een probleemloze race te rijden. Zijn voorsprong op Christiaan Frankenhout is meer dan drie seconden en Van Es kan de laatste ronden rustig aan doen om zo zijn tweede overwinning van de dag te pakken. Christiaan Frankenhout pakt een prima tweede plaats, Ferdinand Kool eindigt het jaar met een podiumplaats.

Ook Barry Maessen heeft een erg goede dag; de vijfde plaats in race 1 was al goed, maar nu wordt hij zelfs vierde. Dick Freebird wordt vijfde, voor Donny Crevels en Nelson van der Pol. Daarachter valt een gat naar Jacky van der Ende, Henry Zumbrink is de laatste V6 die de Lights voorblijft.

480_marijn_1643

Van Kalmthout kampioen
Met de overwinning haalt Marijn van Kalmthout met glans zijn tweede BRL Light-titel binnen. Hij ontkroont de naar de V6 vertrokken Henry Zumbrink. Tweede in de laatste Finalerace is Michel Schaap, hij houdt Peter Furth achter zich. De vierde plaats is voor Theo Stor, Eric van den Munckhof wordt vijfde. Zesde is Niels Hartvelt die dit weekend snelheid tekort kwam om serieuze aanspraak te maken op de titel.

Winnaar Sandor van Es bekroonde net als in race 1 het harde werk van zijn team. “Zij hebben geweldig gewerkt en het is dan ook een overwinning voor hen. Samen met de vorige race is dit een perfect resultaat, zeker onder deze hele moeilijke omstandigheden.”

480_kool_1579

Ferdinand Kool kon in het slot van het seizoen naar het podium en eindigde het jaar zo op een positieve manier. “Iedereen in de BRL weet dat ik dit jaar erg veel pech heb gehad en het is dan ook fijn om het jaar zo af te sluiten. De derde plaats was echt op snelheid en belooft ook veel goed voor het volgende jaar, dan kunnen we hopelijk meedoen om de prijzen.”

Uitslag race 2 BRL V6
Finaleraces, Circuit Park Zandvoort, 26 oktober 2008

1. Sandor van Es, 11 ronden
2. Christiaan Frankenhout, op 2.022
3. Ferdinand Kool, op 3.425
4. Barry Maessen, op 7.607
5. Dick Freebird, op 14.794
6. Donny Crevels, op 15.233
7. Nelson van der Pol, op 15.988
8. Jacky van der Ende, op 24.213
9. Henry Zumbrink, op 28.865
10. Patrick Borst, op 37.385

480_kalmthout_podium_1660

Uitslag race 2 BRL Light
1. Marijn van Kalmthout, 11 ronden
2. Michel Schaap, op 1.002
3. Peter Furth, op 5.356
4. Theo Stor, op 7.708
5. Eric van den Munckhof, op 21.690
6. Niels Hartvelt, op 22.555
7. Tom Koop, op 24.903
8. Leo Kurstjens, op 40.887
9. Femke Terpstra, op 1:03.872
10. André van den Broek, op 1 ronde

480_furth_blij_1649
Blijdschap bij Peter Fürth en zijn team.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet