Clio Cup

Clio Cup: Pim van Riet na acht keer tweede eindelijk kampioen

480_vanriet_opdak_1563

Pim van Riet is eindelijk van zijn bijnaam eeuwige tweede af. Na acht keer tweede te zijn geworden behaalde hij vandaag dan eindelijk de titel in de Clio Cup. De kersverse kampioen reed een zenuwachtige race, maar kwam als zevende over de finish, terwijl naaste concurrent Paul Vahstal derde werd. Hierdoor mag Van Riet zich eindelijk kampioen noemen. De overwinning ging naar Robert van den Berg.


Tekst: Daan Jeuken
Foto's: Gerrie Hoekstra


Moment van de waarheid voor Van Riet
Pim van Riet, de Joop Zoetemelk van de Nederlandse autosport, heeft de titel nu dan eindelijk voor het grijpen in de Clio Cup. Met tien punten voorsprong mag Van Riet vanaf plaats drie starten, zijn naaste concurrent Paul Vahstal start vlak achter hem, op plaats vijf.

480_vanriet_1539

Van Riet erg voorzichtig
De start van Pim van Riet is niet goed, hij valt terug naar plaats vijf terwijl zijn concurrent Vahstal de derde plaats pakt. Op deze positie is echter nog niets aan de hand voor Van Riet, die uit de mêlee moet blijven. Leider Robert van den Berg start als een komeet en slaat al gelijk een gat. Sandra van der Sloot sluit aan als tweede, voor Vahstal en Michel Bleekemolen. Van Riet volgt op plaats vijfde, hij is erg voorzichtig en wordt gepasseerd door Christiaan Jorissen.

Op plaats zes komt Van Riet even op adem komen, want Marcel Duits sluit wel aan, maar opent nog niet de aanval. Probleem voor Van Riet is echter dan Michael Bleekemolen voor hem niet erg snel is en iedereen dusdanig ophoudt dat er flink wat auto’s aansluiten achter Van Riet. Hij zal dus een risicootje moeten nemen om Bleekemolen te verslaan en wat lucht te krijgen.

480_sandra_1531

Vahstal wil naar voren
Paul Vahstal moet op plaats drie nog alles uit de kast halen om in ieder geval zijn deel van de klus te klaren. Van Riet zit op plaats zes nog op tien punten, dus zal Vahstal moeten winnen om op evenveel punten te eindigen. De derde plaats is dus niet genoeg en Vahstal opent de aanval op Sandra van der Sloot. De dame op p2 is echter ervaren genoeg om te weten hoe ze zich moet verdedigen.

Van de Ven achter Van Riet
Pim van Riet zat lekker veilig achter Michael Bleekemolen en omdat Marcel Duits niet aanviel vond Van Riet het wel welletjes. De zaken worden echter anders als Paul Vahstals teamgenoot Addie van de Ven Duits passeert en achter Van Riet opduikt. Van Riet is echter slim genoeg om Van de Ven maar meteen te laten gaan en genoegen te nemen met p7. Van de Ven jaagt ook meteen op Bleekemolen,

Van Riet kampioen
De laatste race van het seizoen was niet eens zo spannend vanwege de gevechten, maar wel om de stand om het kampioenschap. Met Vahstal op de derde plaats en Van Riet op plaats zeven hing het kampioenschap van Van Riet aan een zijden draadje. Maar Van Riet hield stand en behaalde na vele tweede plaatsen eindelijk de titel.

480_berg_1528

De dagoverwinning ging naar Robert van den Berg, wiens koppositie niet in gevaar kwam. Sandra van der Sloot wist de hele race Paul Vahstal achter zich te houden. Christiaan Jorissen eindigde als derde. Op tien seconden werd Addie van de Ven vijfde, met vlak daarachter Michael Bleekemolen en kampioen Pim van Riet. Als achtste kwam Ronald Morien over de meet, maar hij miste zijn drivethroughpenalty en kreeg de zwarte vlag. Marcel Duits schoof zo door naar plaats acht, voor Melvin de Groot en Martin de Kleijn.

480_nick_bleekemolen_1537

Bleekemolen wint in Olympia Cup
Op plaats elf kwam Nick Bleekemolen als snelste in de Olympia Cup. Bleekemolen had een klein buffertje in Martin Clausen. Dertiende overall werd Wilko Becker tweede in de Olympia Cup, hij werd gevolgd door Matthijs Bakker die derde werd.

Uitslag race 2 Clio Cup
Finaleraces, Circuit Park Zandvoort, 26 oktober 2008

1. Robert van den Berg, 12 ronden
2. Sandra van der Sloot, op 1.889
3. Paul Vahstal, op 2.129
4. Christiaan Jorissen, op 3.108
5. Addie van de Ven, op 10.360
6. Michael Bleekemolen, op 12.023
7. Pim van Riet, op 12.472
8. Marcel Duits, op 13.448
9. Melvin de Groot, op 21.705
10. Martin de Kleijn, op 22.849
11. Nick Bleekemolen, op 23.837 (1e Olympia)
13. Wilko Becker, op 29.922 (2e Olympia)
14. Matthijs Bakker, op 37.450 (3e Olympia)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet