Benelux Racing League

BRL: Van Es wint, maar Molenaar is kampioen

480_podium_brl_1302

Sandor van Es deed tijdens de eerste Finaleraces wat hij moest doen: winnen. Daarnaast moest hij hopen op problemen voor teamgenoot Donald Molenaar, maar die bleef rustig en reed naar de tweede plaats. Dit was voldoende om zijn BRL V6-titel te prolongeren. In de BRL Light wist René Zwikker eindelijk eens een keer te winnen, hij rukte op de natte baan op door het V6-veld en hield Marijn van Kalmthout achter zich.

480_podium_lights_1308

Tekst: Daan Jeuken
Foto's: Gerrie Hoekstra en Dirk van Zon


De twee leiders Molenaar en Van Es zijn weer traditioneel goed van start en vechten samen om de leiding. De twee blauw-gelen geven elkaar op de millimeter genoeg ruimte. Sandor van Es wint de teamstrijd en pakt de leiding. Molenaar verliest gelijk de aansluiting en wordt hevig onder druk gezet door Nelson van der Pol. Daarachter is het verrassend Barry Maessen die de vierde plaats pakt, Christiaan Frankenhout rijdt vijfde, na als achtste gestart te zijn, Phil Bastiaans is teruggevallen van vier naar zes.

Door het V6-veld
In de BRL Lights wint René Zwikker de vriendenstrijd op de eerste startrij van Theo Stor. Stor wordt behalve door zijn vriend ook nog gepasseerd door Marijn van Kalmthout. Daarachter komt Eric van den Munckhof, maar na de eerste doorkomst komt hij in zwaar weer te zitten. Hevig vechtend met Michel Schaap gaat Van de Munckhof in de rondte. Niels Hartvelt grijpt plaats vier, Schaap sluit aan als vijfde.

De BRL Lights kunnen op het natte asfalt veel beter uit de voeten dan de V6’en, en met leider René Zwikker vooraan schieten de lichte autootjes de zware V6’en voorbij. Zwikker moet echter ook goed opletten, want Van Kalmthout zit vlak achter hem. Van Kalmhout heeft echter pech, want hij komt vast te zitten achter het groepje van Peter Gerhards, Ferdinand Kool en Jacky van der Ende, die onderling ook flink aan het strijden zijn. Van Kalmthout wil er wel voorbij, maar het lukt niet echt, terwijl Zwikker dit groepje wel al voorbij is. Van Kalmthout valt weer wat terug tussen de V6’en en wordt zelfs geraakt door de dikke V6 van Donny Crevels, die ook naar voren wil. Zo moet Van Kalmthout in plaats van naar leider Zwikker in zijn spiegels kijken, want Michel Schaap komt opgerukt.

Niemand wil tweede worden
Sandor van Es is veruit de snelste van het BRL V6-veld en slaat een flink gat. Daarachter heeft Donald Molenaar Nelson van der Pol op zijn nek. Van der Pol zet in de tweede ronde een mooie actie in en hij pakt de tweede plaats. Deze geeft hij echter weer snel weg als hij zich verremt en de grindbak van de Tarzanbocht induikt. Molenaar lijkt zo de tweede plaats weer terug te krijgen, maar het is Christiaan Frankenhout die goed oplet en de tweede plaats pakt. Molenaar volgt op de voet en als ook Frankenhout zich op de tweede plaats verremt ziet hij Molenaar weer voorbij schieten.

Molenaar naar de titel
Donald Molenaar heeft aan twaalf punten genoeg om Sandor van Es op onoverbrugbare achterstand te zetten in het kampioenschap. Zijn conculega rijdt weliswaar aan de leiding, maar Molenaar heeft inmiddels ook een veilige voorsprong op p2 en zit op titelkoers. Christiaan Frankenhout wordt nog hevig op de huid gezeten door Barry Maessen die zelden zo dicht bij een podiumplaats is geweest. In plaats van de derde plaats te grijpen moet Maessen echter genoegen nemen met plaats vijf, want hij wordt nog snel gepasseerd door Nelson van der Pol. Donny Crevels startte vanuit de pits, maar rijdt zich nog prima naar voren en eindigt uiteindelijk op plaats zes, vlak voor Phil Bastiaans. Daarachter volgen al de eerste BRL Lights, Ferdinand Kool, Dick Freebird en Peter Gerhards maken uiteindelijk de BRL V6-toptien vol.

dvz_cpz_finaleraces08_brl5

Marijn ruikt de overwinning
René Zwikker leek veilig te zijn voor de overwinning, maar naarmate de baan aan het einde van de race natter en natter wordt komt Marijn van Kalmthout ook steeds dichter bij de Light-leider. De zwart-wit-geblokte vlag is de redding van René Zwikker, die Van Kalmthout nog net achter zich houdt. Was de race een ronde langer geweest dan had Van Kalmthout hem misschien wel gewonnen, maar de tweede plaats is kampioenschapstechnisch ook een goed resultaat. Michel Schaap wordt derde in de BRL Lights, voor Niels Hartvelt.

dvz_cpz_finaleraces08_brl3

Molenaar met lekke band naar de titel
Donald Molenaar moest vandaag meer vechten dan hem lief was, maar hij hield het hoofd koel. “Sandor had een wereldstart en daar kon ik niets meer aan doen. Vervolgens waren Nelson van der Pol en Christiaan Frankenhout erg snel en soms ook iets te enthousiast. Ik besloot beide maar voorbij te laten, maar ze gingen allebei in de fout en zo kon ik hen weer gewoon voorbij.

Vervolgens wilde ik een gaatje slaan, maar de omstandigheden waren erg moeilijk. In de Slotemaker had ik alleen maar aquaplaning en gleed ik alle kanten uit. Toch lukte het me een gaatje te slaan en dat kwam uiteindelijk goed uit, want ik kreeg nog een lekke band in de laatste drie ronden. Toen liep het gat snel terug en was het nog zweten, maar uiteindelijk was de voorsprong net genoeg. Nu moet ik vanmiddag nog racen en dan kan de champagne pas los.”

480_sander_donald_1294

Van Es dankt het team
Winnaar Van Es nam genoegen met de uitslag. “Ik had maar één missie, en dat was winnen. Dat lukte en daarbij moest ik maar hopen dat Donald ergens in de verdrukking zou komen. Ik gaf de eerste drie ronden echter 110 procent en sloeg een gat van zes seconden, dat vervolgens wel gelijk bleef. Donald is echter ervaren genoeg om uit de problemen te blijven en de titel is hem ook gegund.”

Dat Van Es überhaupt van start kon hier in Zandvoort mag een klein wonder genoemd worden. “Deze overwinning is echt te danken aan het team. Na de A1 GP lag mijn rechterkant helemaal in puin en de jongens hebben keihard gewerkt om hier weer te staan. Dat is gelukt, maar dan is het nog maar altijd de vraag hoe dat de auto het doet. Maar hij voelde perfect en als je dan ook nog de race wint is dat ook voor de monteurs erg mooi.”

dvz_cpz_finaleraces08_brl9

Frankenhout heeft niets gezien
Christiaan Frankenhout eindigde als derde na een erg moeilijke race. “Mijn ruiten waren beslagen en ik zag echt helemaal niets meer. Ik heb ook de finishvlag gemist, ik reed een beetje op hoop van zege. Ik had nog tweede kunnen worden, want Donald viel terug, maar ik werd opgehouden door Kevin van Leest die mij niet zag. Het was erg moeilijk in de regen, ik ging er op de tweede plaats in de Audi-S even vanaf, en ging er zelfs voor het Scheivlak bijna vanaf, zo moeilijk was het. De auto is echter erg goed in de regen en als ik in de tweede race vanaf de start kan aansluiten bij de Collés kan het nog een mooi seizoenseinde worden.”

Uitslag race 1 BRL V6
Finaleraces, Circuit Park Zandvoort, 26 oktober 2008

1. Sandor van Es, 12 ronden
2. Donald Molenaar, op 10.022
3. Christiaan Frankenhout, op 10438
4. Nelson van der Pol, op 11.275
5. Barry Maessen, op 12.793
6. Donny Crevels, op 27.905
7. Phil Bastiaans, op 29.596
8. Ferdinand Kool, op 37.031
9. Dick Freebird, op 40.909
10. Peter Gerhards, op 46.435

Uitslag race 1 BRL Light
1. René Zwikker, 12 ronden
2. Marijn van Kalmthout, op 1.548
3. Michel Schaap, op 10.550
4. Niels Hartvelt, op 19.902
5. Tom Koop, op 26.163
6. Arno Reijntjens, op 26.903
7. Theo Stor, op 37.488
8. Leo Kurstjens, op 47.364
9. Femke Terpstra, op 1:29.915
10. Eric van den Munckhof, op 1:39.933

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet