BMW 130i Cup

BMW 130i Cup: Coronel maakt het spannend na fout Schothorst

480_bmw_start_1160

Bas Schothorst had in de eerste Finalerace kampioen kunnen worden in de BMW 130i Cup en zat op rozen. Vanaf poleposition behield hij de leiding, terwijl Coronel nog vijfde lag. Schothorst ging echter ernstig in de fout en schoof de grindbak in. Teamgenoot en enige concurrent Tim Coronel profiteerde maximaal door op te rukken naar voren en uiteindelijk de overwinning te pakken.

Tekst: Daan Jeuken
Foto's: Gerrie Hoekstra


Schothorst heeft het in eigen hand
De eerste BMW-race van de dag gaat van start in de wetenschap dat Bas Schothorst vanaf pole de titel kan gaan binnenhengelen. De voorsprong op Coronel is dertien punten, met nog twintig punten maximaal haalbaar. Coronel moet vanaf plaats vijf van start, dus Schothorst heeft zijn kansen in eigen hand.

480_bertram_1161

Mickey Bertram kan nergens heen
Mickey Bertram is vanaf plaats drie prima weg, maar de mannen voor hem Schothorst en Sanders zijn uiteraard niet voor een gat gevangen. De twee sluiten de deur en Bertram moet maar gewoon de derde plaats behouden. Leider Schothorst heeft het eerste obstakel richting kampioenschap – de start – in ieder geval overleefd.

Na de goede start verliest Mickey Bertram al snel de aansluiting met de twee koplopers. Bertram laat een gaatje vallen en daarachter zitten gelouterde mannen te azen. Tim Coronel moet zijn titelaspiraties nog even hooghouden en rijdt naar de derde plaats, eerst Bertram passerend en vervolgens ook Duncan Huisman. Jan Joris Verheul lift achter Coronel mee op zijn succes en hij pakt de vierde plaats. Een foutje bij Bosuit kost hem bijna een plaats en geeft Coronel wat ademruimte.

Schothorst blundert
Bas Schothorst zit in de openingsfase op rozen, hij leidt, met alleen Bertus Sanders op zijn nek. In de wetenschap dat ook de tweede plaats nog ruim voldoende is, hoeft hij niets te riskeren. Dit doet hij echter wel, want Bas Schothorst gaat onder de druk van Sanders en de naderende titel in de fout en hij schiet van de baan. In de grindbak komt Schothorst vast te staan en ziet hij zijn bijna zekere titel een flinke deuk oplopen. Met behulp van de marshalls kan Schothorst met een ronde achterstand nog wel verder, in de hoop nog ergens een puntje op te rapen.

Coronel ruikt bloed
Met het uitvallen van Bas Schothorst weet Tim Coronel dat hij nog steeds kans maakt op de titel. Voortgedreven op deze wetenschap dicht Coronel vliegensvlug het gat naar Sanders, die geen goede rondetijden meer rijdt. Halverwege de race heeft Coronel de aansluiting gevonden, terwijl daarachter ook Jan Joris Verheul aansluit. De drie koplopers mogen samen uit gaan vechten hoe deze race gaat eindigen.

480_verheul_sanders_1193

Sanders geeft geen verweer
Het gevecht is niet zo spannend als gehoopt, want Coronel komt met meer snelheid het rechte stuk op. Sanders kan zich niet echt verdedigen en Coronel pakt gemakkelijk de leiding. Vervolgens is het Jan Joris Verheul die Sanders wil aanvallen en deze strijd gaat om plaats drie in het kampioenschap. De twee zitten elkaar flink te kloten, waarvoor Verheul zelfs een waarschuwingsvlag krijgt. Het kan voorlopig echter door de beugel en wanneer Verheul de tweede plaats eindelijk in handen heeft kan Sanders niet meer terugkomen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet