Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formido Swift Cup

Swift Cup: Titelkandidaten Jeroen den Boer en Sandra Douma op eerste startrij


480_sandra_kwal
Voor Sandra Douma wordt de spanning bijna ondragelijk

Snelle start Sandra Douma
Van de kampioenskandidaten is Sandra Douma al vlot op dreef. In haar eerste vliegende ronde klokt ze met een rappe 2:07,951 direct een supersnel rondje. De Friezin zet daarmee meteen de toon en staat voorlopig op P1. Jeroen den Boer is in de beginfase pas 23ste met een 2:14,131 en staat halverwege de kwalificatie pas 25ste. Hans Bos is op dat moment 2de met een 2:08,095, gevolgd door Pieter Schothorst (2:08,372), zijn teamgenootje Jeroen Slaghekke (2:08,469) en Peter Schreurs die verrast met een voorlopige P5 met 2:08,509. Daan Stots is ook sterk bezig met een 2:08,706 op een voorlopige zesde stek. Carlo Bermes (7de), Mark van der Aa (8sdte), Tim van Gog (9de) en Jasper Bijl (10de) completeren na 10 van de 20 kwalificatieminuten de toptien.

Jeroen den Boer slaat terug
Met zijn vierde rondje knalt Jeroen zijn eerste echt rappe rondje uit zijn Suzuki Swift. De klassemenstleider pakt direct de rapste chrono van Sandra Douma over. De Wijzonol-piloot zet een 2:07,905 neer en is daarmee amper 0,046 seconde vlotter dan zijn grote naaste concurrente voor de Swift Cup-titel.

Karel Verspaget verspeelt laatste titelkansen
Karel verspaget, vierde in het tussenklassement en theoretisch ook nog kanshebber om kampioen te worden, is met nog 7 minuten te gaan pas 20ste met een 2:10,042. Hij verbetert zichzelf later nog wel tot een 2:09,753, maar zal zondag pas als 22ste van start kunnen gaan. Daarmee lijkt hij zijn laatste titelkansen definitief te hebben verspeeld.

Debutant
Marcel Dekker, die tijdens het A1GP-weekend zijn eerste zege pakte in de Swift Cup, rukt inmiddels op naar rang 5. Hij noteerde een 2:08,410. Hans Bos, de nummer drie van het klassement, wordt ook tijdens de kwalificatie de derde rijder. Pieter Schothorst, tijdens de vorige race nog als tweede over de meet gekomen, pakt een keurige vierde startpositie. Debutant Ben Schilperoort komt bij zijn eerste optreden in de Formdio Swift Cup tot een 2:10,597. Daarmee pakt de piloot van Dekker Racing in het 28 deelnemers tellende veld een 25ste plaats.

Close
Dat het weer erg close racen was, blijkt uit het feit dat de eerste 12 rijders binnen een seconde van elkaar zaten. Na afloop van de kwalificatie was de uitslag nog aan veranderingen onderhevig, aangezien Peter Schreurs, Daan Stots, Bart van Raamsdonk, Tim van Gog en Niels Langeveld zich bij de wedstrijdleiding moesten melden. Zij bleken de regels van een gele vlag-situatie te hebben overtreden. Gevolg was dat alle vijf rijders hun persoonlijk snelste tijd kwijtraakten. Zij moesten het nu doen met hun op een na rapste omloop. Daardoor viel een aantal coureurs terug op de ranglijst. Zo zakte onder meer Tim van Gog terug van P7 naar plek 9 en profiteerde Suzanne Jager op haar beurt met een sprongetje van plek 9 naar 7.

Bonuspunt Jeroen den Boer
Dat Jeroen den Boer de pole pakt, levert hem niet alleen de meest ideale uitgangspositie voor race 1 op. Maar bovendien scoor je met een pole ook een bonuspunt. Daardoor begint hij zondag niet met vier maar met vijf punten voorsprong op Sandra Douma aan de laatste Swift Cup-dag van het seizoen 2008.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet