Dutch Touring Car Championship

DTCC: Duncan Huisman wint race op Silverstone

De vijfde ronde van het Auto Trader Dutch Touring Car Championship leverde een overwinning op voor Duncan Huisman. De BMW-rijder wist op het Engelse circuit van Silverstone zijn wagen het beste over de zeer natte baan te sturen.

silverstone1

Donald Molenaar scoorde in zijn Renault Mégane een tweede plaats en verbeterde daarmee zijn eerste positie in het Nederlands toerwagenkampioenschap. Allard Kalff reed in de Mitsubishi Carisma naar een knappe derde plaats.

Tekst en foto's: PR

Voorprogramma Grand Prix
In het voorprogramma van de Britse Formule 1 Grand Prix reden de Nederlandse toerwagencoureurs hun race gezamenlijk met de rijders uit het Engelse Groep N kampioenschap, echter ieder in hun eigen klasse. Sandor van Es scoorde tijdens de enige tijdtraining de snelste tijd en startte als beste Nederlander. Halverwege de eerste ronde werd de Arnhemmer echter aangetikt en even later verloor zijn BMW het contact met het natte wegdek, tolde rond en kon zijn weg met achterstand vervolgen. Van Es eindigde op een voor hem teleurstellende twaalfde plaats.

Geen confrontatie
Huisman, vertrokken vanaf een tweede plaats liet zich eerst nog verrassen door Molenaar, hetgeen hij na afloop weet aan een vastzittende vijfde versnelling. In de tweede ronde passeerde Huisman met gemak Molenaar, die de confrontatie met de Nederlands kampioen van '97 uit de weg ging. 'Huisman staat ver achter mij in het kampioenschap en duelleren onder deze weerscondities had geen zin', verklaarde Molenaar naar afloop. Na de eerste ronde moest Frans Verschuur zijn Renault Mégane al aan de kant zetten met electrische problemen.

silv2

Opmars Kalff
Marcel Alderden lag toen derde, maar viel uit toen een Engelse rijder hard de Renault Mégane van achter raakte. Kalff was toen al lang met zijn opmars bezig. De RTL 4 pitreporter trainde naar een teleurstellende elfde plaats in het Nederlandse veld. Net bezig aan een snelle tijdronde begaf zijn versnellingsbak het, waardoor een goede startpositie er niet in zat. De natte baan lag de Zandvoorter echter wel en langzaam maar zeker marcheerde hij door het veld en schreef daarbij tevens de snelste raceronde op zijn naam. In de laatste bocht van de laatste ronde verschalkte hij zelfs teamgenoot Tim Coronel nog, die daarvan behoorlijk baalde. 'Ik kreeg de verkeerde pitssignalen door, waardoor ik volledig door Kalff verrast werd.' Hans Ambaum behaalde een keurige vijfde plaats net voor Sandra van der Sloot en vond tijdens de wedstrijd zelfs nog tijd om over de boordradio 'O solo mio' te schallen, daarmee blijk gevende zich in de natte conditie uitstekend thuis te voelen. Algemeen werd de race gewonnen door de Brit Middlehurst met een Nissan Primera.

Uitslag race Auto Trader DUTCH, 11 juli, circuit van Silverstone (onder voorbehoud):
1. Duncan Huisman BMW 320i
2. Donald Molenaar Renault Mégane
3. Allard Kalff Mitsubishi Carisma GDI
4. Tim Coronel Mitsubishi Carisma GDI
5. Hans Ambaum BMW 320i coupé
6. Sandra v.d. Sloot Mitsubishi Carisma GDI
7. Peter v.d. Kolk BMW 320i
8. Jaap Kielman Opel Astra GSi
9. Pieter van Soelen BMW 320i coupé
10. Ron Braspenning BMW 320i coupé
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet