Formula Arcobaleno

Gastrijders domineren eerste race Formula Arcobaleno

arcobaleno-rij-zij

De eerste race om het kampioenschap in de Formula Arcobaleno was er een van het spectaculaire soort. Gastrijder Sebastiaan Bleekemolen won de race, op de hielen gezeten door zijn gast-collega Patrick Andriessen.


Tekst: Rob Blom
Foto's: Gerrie Hoekstra

arcobaleno-rij-voor

Goede start
Andriessen startte de race vanaf een laatste startplaats in het vijftien deelnemers tellende veld, nadat hij tijdens de training gediskwalificeerd werd vanwege inhalen onder geel. Andriessen maakte echter een heel goede start en wist zich in de eerste ronde omhoog te werken naar de vijfde plaats.

arcobaleno-zij-tarzan

Al in de eerste ronde liet Sebastiaan Bleekemolen zien dat er ook in deze klasse niet met hem te sollen viel en nam direct een voorsprong van vier seconden op Ron van Toren, die zich vanaf een vijfde startplaats naar de tweede plaats wist op te werken.


arcobaleno-achter  
Voorspoed

Sebastiaan Bleekemolen: 'De race verliep voor mij zeer voorspoedig. De auto loopt niet echt hard, maar wat we op het rechte eind verliezen, maken we in de bochten ruimschoots weer goed.'

'Het feit dat Patrick in de loop van de race zo snel naar mij toe kwam rijden had alles te maken met problemen aan de remmen van mijn Arcobaleno'. Later zou blijken dat de remmen vastliepen, daardoor lag de topsnelheid van Bleekemolen een stukje lager dan die van de rest van het veld.
  arcobaleno-crash-2

Gevaar
In de zesde ronde van de race ontstond er een gevaarlijke situatie in de Gerlachbocht, nadat Vincent Broertjes van het Apeldoorns College en Gianluca Scaramozzino met elkaar in aanraking waren gekomen en bovenop elkaar belandden. Er werd wel volgens de regels met gele vlaggen gezwaaid, maar de situatie was zeer onoverzichtelijk. De auto's, inclusief de reeds gearriveerde marshalls, stonden namelijk precies op de ideale lijn tussen de Gerlachbocht en de Hugenholtzbocht. Diverse rijders werden toch verrast door het opdoemende obstakel en moesten vol in de remmen. Gelukkig gebeurden er verder geen ongelukken. De Italiaan Scaramozzino moest de race na de crash meteen verlaten, terwijl de zeventienjarige Broertjes zijn race nog een rondje kon vervolgen. Ook hij zag zich genoodzaakt op te geven.
  arcobaleno-crash-1

'Ik reed een goede race en haalde de voor mij rijdende Scaramozzino op redelijk spectaculaire wijze in. Helaas kon de Italiaan dit volgens mij niet verkroppen en reed in de Gerlachbocht op mijn achterwiel. In de crash die daarop volgde belandde hij via mijn achterspoiler bovenop de knop van de brandblusser waardoor de hele auto vol met schuim liep', aldus Broertjes.
  arcobaleno-sebastiaan

Gastrace
Sebastiaan Bleekemolen won de race nipt voor Patrick Andriessen; 'Sebas' zal in het verloop van het seizoen niet meer deelnemen aan de Formula Arcobaleno. 'Het was een eenmalig optreden'.

Uitslag:
1. Sebastiaan Bleekemolen NL
2. Patrick Andriessen NL
3. Martijn Zwart NL
4. Milko Tas NL
5. Dennis van Putten NL
6. Robert van de Berg NL
7. Emilio Melloni I
8. Pieter Penning NL
9. Hugo Charles NL
10. Ron van Toren NL
11. Virgil Mirer NL
12. Meindert van Buuren NL
13. Rene Kroon NL

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet