Formula Ford

Formule Ford: Overtuigende zege Jeroen Bleekemolen

Jeroen Bleekemolen heeft de strijd om de Beneluxtitel in zijn voordeel beslist. De 16-jarige coureur van het team van Geva Racing reed de snelste trainingstijd, hij won de race en hij reed de snelste raceronde welke bovendien goed bleek voor een ronderecord. Isaäc van der Slik won de Nederlandse titel in de Klasse B.

Tekst: Roy van der Laan
Foto's: Gerrie Hoekstra


Valk sterk
Jeroen Bleekemolen had zoals bekend de Nederlandse titel al op zak, maar de zoon van Michael wilde meer. Hij ging de laatste race meetellend voor het Beneluxkampioenschap in met een kleine voorsprong op Nicolas Stelandre, Bleekemolen gaf zijn Belgische tegenstander echter geen enkele kans om ook maar in zijn buurt te komen. In de training was Jeroen al de snelste, hij had slechts vier ronden nodig om de pole position binnen te halen. De wederom sterk rijdende Vincent van der Valk volgde Bleek jr. op de voet, maar het gat met derde man Walter van Lent bedroeg al zestiende seconde.

Rustig aan
Na de start nam Bleekemolen meteen de leiding, gevolgd door Van Lent, Van der Valk en de prima gestarte Patrick Koel. Jeroen sloeg al snel een gaatje, mede omdat zijn achtervolgers het zwaar met elkaar aan de stok hadden. Walter van Lent wist de aandringende Vincent van der Valk lang achter zijn Mygale te houden, maar uiteindelijk verruilden de twee toch van positie. Patrick Koel maakte ondertussen indruk door niet alleen het tempo van de beide rijders voor hem goed te volgen, maar tevens de hevig aandringende Nicolas Stelandre achter zijn Swift te houden. Halverwege de race zag de Belg eindelijk kans om Koel te passeren op het moment dat Patrick even misschakelde, maar toen was Jeroen Bleekemolen al bijna uit het zicht verdwenen. Jeroen, die het de laatste ronden 'rustig aan kon doen' vanwege zijn grote voorsprong, kwam precies tien seconden voor de nummer twee Vincent van der Valk over de finish.

Formule 1
'Wat ga je volgend jaar doen?', vroeg de speaker na de finish aan de dolgelukkige Jeroen. 'Formule 1!', luidde zijn antwoord. Later bleek er nog een kern van waarheid in dit antwoord te zitten. 'Het lijkt mij heel gaaf om een keer een paar rondjes met de Fittipaldi Formule 1 van mijn vader te rijden', verklaarde Jeroen. Voor het serieuze race-werk lijkt een stap zoals Christijan Albers die dit jaar zette meer voor de hand te liggen.
Jeroen en zijn teamgenoot Patrick Koel gaan zich nu voorbereiden op het Wereldkampioenschap Formule Ford op Brands Hatch. 'Over twee weken rijden we een race op Brands Hatch om de baan alvast te leren kennen', aldus de kersverse Beneluxkampioen. 'Het is moeilijk te zeggen wat mijn kansen in het WK zijn, ik hoop op een plaats in de top vijf.'

Bizarre race
Isaäc van der Slik behaalde op een wel heel speciale manier zijn titel. Hij werd aangereden, waarna zijn Formule Ford helemaal niet meer spoorde. De leider in zowel het Nederlandse als het Beneluxkampioenschap ging de pits in, maar de pitbemanning kon weinig voor hem doen aangezien een spoorstang van de wielophanging krom was. Isaäc vervolgde de race weer, waarna hij op twee ronden van winnaar André van Hoof als vijfde eindigde. Dat was te weinig om de Beneluxtitel te winnen, maar voldoende voor het Nederlands kampioenschap! 'Na de race was iedereen in ons team doodziek van het verloop van de wedstrijd, maar toen we de uitslag zagen waren we opeens gigantisch blij', aldus een stralende Van der Slik. 'Het was mijn geluk dat er zoveel deelnemers uitgevallen waren dat ik ondanks mijn grote achterstand toch nog als vijfde geklasseerd werd.'

Eindstand NK:
1. Jeroen Bleekemolen 115
2. Nicolas Stelandre 83
3. Walter van Lent 80
4. Patrick Koel 70
5. Vincent van der Valk 67
6. John Svensson 55
7. André van Hoof 36
8. Isaäc van der Slik 31
9. Mark Nachtegeller 28
10. Marijn van Kalmthout 27

Klasse B:
1. Isaäc van der Slik 86
2. André van Hoof 84
3. Mark Nachtegeller 70
4. Rob van der Zwaan 66
5. Jan Steenhart 63
6. Jerome Thiry 59
7. Arjan van der Zwaan 49
8. Ken Lyngby 39
9. Floris Jan Hekker 36
10. Constant van Aerschot 28

Eindstand Benelux:
1. Jeroen Bleekemolen 149
2. Nicolas Stelandre 132
3. Walter van Lent 102
4. John Svensson 91
5. Vincent van der Valk 90
6. Patrick Koel 65
7. André van Hoof 33
8. Michel Florie 25
9. Marijn van Kalmthout 20
10. Isaäc van der Slik 19

Eindstand Klasse B:
1. André van Hoof 125
2. Isaäc van der Slik 120
3. Mark Nachtegeller 108
4. Rob van der Zwaan 78
5. Arjan van der Zwaan 62
6. Jerome Thiry 61
7. Floris Jan Hekker 53
8. John Svensson 40
9. Jan Steenhart 37
10. Constant van Aerschot 34
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet