Formula Ford

Formule Ford: Nat pak voor winnaar Jeroen Bleekemolen

De pas 16-jarige Jeroen Bleekemolen heeft tijdens de Clubraces op 3 mei op het Circuit Park Zandvoort zijn eerste overwinning geboekt. Na afloop bewees hij sneller te kunnen rijden dan lopen.

Tekst: Roy van der Laan
Foto's: Gerrie Hoekstra


Jeroen Bleekemolen toonde zich tijdens de tijdtraining niet van zijn sportieve kant. Nadat hij in de beginfase van de eerste training de snelste tijd had neergezet op de droge baan, reed hij vol door een plas in de Nissanbocht. Het gevolg: de baan was ter plaatse zo nat, dat de concurrentie geen vuist meer kon maken. Aangezien de tweede training onder natte omstandigheden werd verreden, kon niemand de tijd van Bleekemolen verbeteren.

Geen goede start
Na de start nam de vanaf de tweede startpositie vertrokken Vincent van der Valk de kop, gevolgd door de Belg John Svensson (die overstapte naar een Mygale 98 en dus de A-klasse), de te vroeg vertrokken Robert van der Zwaan en de slecht gestarte Jeroen Bleekemolen. In de beginfase bestond de kopgroep uit maar liefst zes rijders: koploper Svensson, Van der Valk, Bleekemolen, Michel Florie, Marco Tobben en Nicolas Stelandre. Terwijl Vincent van der Valk halverwege de race af moest haken met een defecte motor, liepen John Svensson en Jeroen Bleekemolen iets uit ten opzichte van het achtervolgende trio.

Florie derde
De strijd om de laatste podiumplaats werd in het voordeel van Michel Florie beslist, die het rondenlang zwaar aan de stok had met Marco Tobben en de winnaar van de eerste twee races Nicolas Stelandre.
Enkele ronden voor de finish zag Jeroen Bleekemolen na vele ronden proberen kans om Svensson buitenom (!) in de Tarzanbocht te passeren. De Belg bleef akelig dicht in de buurt van de 16-jarige Bleekemolen, maar zag geen kans om zijn eerste plaats terug te veroveren. Op de streep bedroeg het verschil slechts 0,3 seconde!

Emmer water
Nadat 'Jeroentje' de race had gewonnen, had teammanager Gert Valkenburg nog een verrassing voor zijn pupil. Bleekemolen werd 'gedoopt' met een emmer water, als allerminst subtiele herinnering aan de wijze waarop hij de training naar zijn hand zette. Een ding is na deze actie duidelijk: Jeroen kan beter autorijden dan hardlopen.

Geen Robert
Robert van der Zwaan was tijdens de training de snelste deelnemer uit de Klasse B, voor auto's van voor 1997. Van der Zwaan startte echter te vroeg, waardoor hij een tijdstraf van tien seconden opgelegd kreeg. Robert kwam weliswaar als eerste in de Klasse B over de finish, maar door de straf viel hij net buiten het podium. De zege ging naar André van Hoof, gevolgd door Floris-Jan Hekker en Mark Nachtegeller.

Uitslag race Formule Ford Zetec, 3 mei 1998:
1. Jeroen Bleekemolen
2. John Svensson op 0,326
3. Michel Florie op 4,559
4. Nicolas Stelandre op 6,987
5. Marco Tobben op 7,211
6. Patrick Koel op 12,364
7. Andrévan Hoof op 22,097 (winnaar Klasse B)
8. Floris-Jan Hekker op 22,344 (tweede in Klasse B)
9. Walter van Lent op 26,695
10. Mark Nachtegeller op 26,901 (derde in Klasse B)Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet