Formula Ford

Formule Ford: Nicolas Stelandre wint thuisrace

stelandre

Na zijn winst tijdens de Paasraces op het Circuit Park Zandvoort, won Nicolas Stelandre ook de tweede race meetellend voor het Benelux kampioenschap. Tijdens het New Race Festival op het circuit van Zolder kwam Stelandre's landgenoot en winnaar van de Klasse B John Svensson als tweede over de streep.


Tekst: Roy van der Laan
Foto's: Gerrie Hoekstra

crash-van-kalmthout-1

crash-van-kalmthout-2

crash-van-kalmthout-3

Geen feest voor Marijn van Kalmthout. Hij parkeerde zijn bolide in de banden van de chicane.

start

Zand en olie
De deelnemers aan de race van de Formule Ford 1800 wachtte een moeilijke taak. De klasse startte als allerlaatste tijdens het door 35000 toeschouwers bezochte New Race Festival; de voorgaande klassen hadden de baan verzadigd met zand, olie en meer van dergelijke narigheid. De ene na de andere deelnemer spinde van de baan, soms met een gedwongen opgave tot gevolg. 
  tobben

'Oudje' op kop
Marco Tobben, uitkomend voor Van Kalmthout Racing, was tijdens de trainingen slechts een fractie van een seconde langzamer dan de trainingssnelste Nicolas Stelandre. Tobben had weinig plezier van zijn goede startpositie; in de tweede ronde gleed de Limburger van de baan, waardoor hij ver terugviel.
  svensson

In de beginfase leidde John Svensson de race, geen slechte prestatie van de Belg die met zijn Mygale uit 1996 uitkomt in de Klasse B!

Glijpartij
In de vijfde ronde stelde Nicolas Stelandre orde op zaken door Svensson naar de tweede plaats te verwijzen. Enkele ronden later zorgde de top vier in de race voor opschudding, door bijna massaal van de baan te glijden in de chicane achter het rennerskwartier.

winnaar-door-zand

Stelandre, Svensson en Jeroen Bleekemolen reden een stuk door het zand, alleen Michel Florie wist zijn Formule Ford op het asfalt te houden.

Sterke race Nachtegeller
Achter de top vier reed Mark Nachtegeller een ijzersterke race. De jonge Haarlemmer lag met zijn Van Diemen uit 1994 lange tijd op de vijfde plek, tot zijn auto in de laatste ronde bijna stilviel. Meer dan een vierde plaats in de klasse B zat er daardoor niet in voor de zoon van ex-coureur Ton Nachtegeller.

  formule-ford-zolder 12

Belgische dubbel
Na twaalf ronden kwam Nicolas Stelandre als eerste over de finish, gevolgd door John Svensson, Michel Florie en Jeroen Bleekemolen.

jeroen-bleekemolen

Daniëlle Dikkeboom reed, evenals tijdens de Paasraces, een prima wedstrijd en kwam als vierde in de klasse A over de streep, gevolgd door de goed teruggekomen Marco Tobben.
De Klasse B eindigde in een compleet Belgisch feestje. Achter winnaar Svensson completeerden André van Hoof en Constant van Aerschot het erepodium.

Uitslag Formule Ford 1800:

Klasse A:
1. Nicolas Stelandre
2. Michel Florie op 6.880
3. Jeroen Bleekemolen op 7.580
4. Daniëlle Dikkeboom op 29.467
5. Marco Tobben op 31.438
6. Oscar Middeldorp op 34.957
7. Vincent van der Valk op 39.520
8. Tim Thedinga op 1:06.305

Klasse B:
1. John Svensson
2. André van Hoof op 29.727
3. Constant van Aerschot op 30.342
4. Marc Nachtegeller op 33.077
5. Robert van der Zwaan op 33.780
6. Arjan van der Zwaan op 35.948
7. Floris-Jan Hekker op 45.015
8. Isaac van der Slik op 46.227
9. Jan-Paul van Dongen op 1:05.114

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet